Peste 90 de cantine sociale activează și prestează servicii pentru circa 16 mii de persoane. „Este nevoie de reglementarea cadrului legal”, consideră experții

  • 10 Martie 2023 14:10
Peste 90 de cantine sociale activează și prestează servicii pentru circa 16 mii de persoane. „Este nevoie de reglementarea cadrului legal”, consideră experții

În Republica Moldova, peste 90 de cantine sociale activează și prestează servicii pentru circa 16 mii de persoane, însă cu resurse insuficiente pentru a acoperi numărul de cereri. Este nevoie de reglementarea cadrului legal, cartografierea serviciilor de ajutor social și evaluarea gradului de satisfacție a beneficiarilor, consideră experți de la Keystone Moldova care au realizat un studiu despre cantinele sociale.

Studiul, care evaluează serviciile prestate de cantinele sociale, arată o acoperire disproporționată a teritoriului la nivel național. Totodată, beneficiarii acestor cantine consideră că au nevoie de serviciile sociale pe o perioadă mai lungă. 58% din beneficiari sunt persoane în etate cu un grad de vulnerabilitate ridicat, a subliniat directoarea de proiect la Keystone Moldova, Ana Prasolov.

„Dacă este să ne raportăm la distribuția acestora după reședință, atunci putem observa că cele mai multe servicii ca număr le avem în mediul rural – 61, dar dacă este să ne raportăm la numărul de localități de tip rural, care este semnificativ mult mai mare, regional, acest tip de serviciu este subdezvoltat. Nu există un mecanism clar definit de finanțare și procurare a serviciilor de cantină de ajutor social”, Ana Prasolov.

Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului ,,Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de către organizațiile neguvernamentale „Keystone Moldova”, ,,Concordia. Proiecte Sociale”, și Misiunea Socială „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.

Cadrul legal actual nu permite sub nici o formă buna funcționare a cantinelor de ajutor social, a declarat pentru Radio Chișinău avocatul Misiunii „Diaconia”, Dumitru Dîrul:

„Astăzi este necesară revizuirea acestui cadru normativ, abrogarea legii cu privire la serviciile de ajutor social și de creat un regulament și un mecanism de funcționare, de un sprijin alimentar din care să facă parte inclusiv și această metodă de prestare a serviciilor celor vulnerabili, care se numește cantină socială, pentru că sunt mai multe forme de sprijin alimentar”, a declarat Dumitru Dîrul

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău