Peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa au o calitate excelentă a apei

  • 06 Iunie 2019 18:35
Peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa au o calitate excelentă a apei

Puțin peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate "excelent" al Uniunii Europene, cel mai înalt și mai strict în ceea ce privește apa pentru scăldat, se arată într-un comunicat publicat joi de Comisia Europeană, care face referire la ultimul raport anual privind calitatea acestor ape, preluat de Agerpres.

Toate zonele pentru scăldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România și Slovenia au obținut cel puțin calificativul "satisfăcător" în 2018.

În patru țări, cel puțin 95% din zonele pentru scăldat au o calitate excelentă a apei: Cipru (99,1% din totalul zonelor), Malta (98,9% din toate zonele), Austria (97,3% din toate zonele) și Grecia (97% din toate zonele). Pe ultimele locuri sunt Polonia (28% din totalul zonelor), Bulgaria (52,6% din totalul zonelor) și România (56% din totalul zonelor).

Cele trei țări cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate nesatisfăcătoare a apei sunt Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6%), Franța (54 de zone sau 1,6%) și Spania (50 de zone sau 2,2%).

În comparație cu 2017, numărul de zone cu apă pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare din Franța a scăzut (de la 80 în 2017 la 54 în 2018), în timp ce în Italia și Spania s-a înregistrat o creștere a acestora (de la 79 la 89 de zone în Italia și de la 38 la 50 de zone în Spania).

Rezultatele publicate joi sunt un indicator bun al zonelor în care cetățenii UE pot găsi în această vară ape pentru scăldat de cea mai bună calitate. Potrivit raportului din acest an al Comisiei Europene și al Agenției Europene de Mediu (AEM), marea majoritate - 95,4% - din cele 21.831 de zone pentru scăldat monitorizate în cele 28 de state membre ale UE au îndeplinit cerințele minime de calitate prevăzute de normele UE. În raport au fost incluse și 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania și Elveția.

Procentul zonelor pentru scăldat care respectă standardul de calitate "excelent", cel mai strict, a crescut ușor: de la 85% în 2017 la 85,1% anul trecut. Procentul zonelor care îndeplinesc standardul "suficient" a scăzut de la 96% în 2017 la 95,4% în 2018. Această scădere minoră este cauzată cel mai probabil de deschiderea unor zone noi de scăldat pentru care nu sunt încă disponibile cele patru sezoane de scăldat necesare astfel încât să poată fi clasificate în conformitate cu directiva. În 2018, 301 (1,3%) din toate zonele pentru scăldat din UE, Albania și Elveția au fost clasificate ca având o calitate "nesatisfăcătoare" a apei. Acest nivel este puțin mai scăzut decât cel de 1,4% înregistrat în 2017.

"Așa cum am văzut ieri, cu ocazia Zilei mondiale a Mediului, ne confruntăm cu multe provocări. Însă e bine să și sărbătorim atunci când avem motiv, cum ar fi rezultatele bune din domeniul ecologiei în Uniunea Europeană. Calitatea zonelor pentru scăldat din Europa reprezintă un motiv de bucurie și unul care ne privește pe toți. Prin intermediul eforturilor susținute de testare, raportare, monitorizare și schimb de cunoștințe de specialitate, suntem siguri că vom continua să îmbunătățim calitatea zonelor noastre preferate pentru înot", a afirmat comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella.

Oficialul a adăugat: "Noul nostru instrument de evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu va ajuta statele membre să învețe unele de la altele cum să atingă și să mențină, în mod optim, nivelul de excelență pe care le-am atins pe parcursul mandatului meu".

"Felicit AEM pentru contribuția la îmbunătățirea standardelor și, de asemenea, pentru furnizarea periodică și fiabilă a acestor informații. Grație acestor informații, puteți face o alegere în cunoștință de cauză, indiferent unde vă veți petrece vacanța în această vară", a mai spus comisarul european.

Prin monitorizarea și gestionarea eficace introduse de reglementările UE și prin investițiile în tratarea apelor urbane uzate, s-a redus drastic volumul deșeurilor municipale și industriale netratate sau parțial tratate care ajung în apă. Normele prevăd obligația autorităților locale de a lua, pe parcursul sezonului de înot, eșantioane de apă de la locurile de scăldat identificate oficial. Eșantioanele sunt analizate pentru a se stabili prezența a două tipuri de bacterii, care indică existența unei poluări determinate de apele uzate sau de animale, se arată în comunicatul Executivului comunitar. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău