Peste 70% din exporturile antreprenorilor din regiunea transnistreană au fost către UE, anul trecut

  • 22 Ianuarie 17:24
Peste 70% din exporturile antreprenorilor din regiunea transnistreană au fost către UE, anul trecut

Exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din Uniunea Europeană a constituit anul trecut 70,48%, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Potrivit Biroului politici reintegrare, a fost marcată o creștere cu peste 20,58% în raport cu anul 2019, când procentul de export era de 49,9%, transmite IPN.

Tot în anul 2023, s-a constatat o avansare a relațiilor comerciale de import cu UE, aceasta reflectând indicatorul de 55,99% sau o creștere cu aproape 24,19 puncte procentuale în raport cu anul 2018, când procentul importurilor era de 31,8%. Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană au rămas România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria etc.

„Războiul din Ucraina și sistarea de către autoritățile de la Kiev a activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene au contribuit la modificarea lanțurilor logistice și la reorientarea și mai accentuată a activității comerciale din regiune către piețele din UE, precum și la consolidarea conexiunii cu malul drept al Nistrului”, menționează Biroul de reintegrare.

Astfel, potrivit autorităților de la Chișinău, realitățile economice de pe teren denotă un tablou obiectiv și se desfășoară în cursul lor firesc, indiferent de tentativele unor actori politici regionali de a prezenta procesele în alte culori și dinamici.

Din 1 ianuarie au intrat în vigoare prevederile noului Cod Vamal al Republicii Moldova, potrivit cărora toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, achită taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu tratatele și acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Drept răspuns, administrația din regiunea transnistreană, care a criticat dur noile prevederi, a anunțat că anulează așa-zisul regim vamal preferențial pentru fermierii din Dubăsari care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Astfel, aceștia sunt obligați să achite taxe în bugetul malului stâng al Nistrului. De asemenea, regimul de la Tiraspol intenționează să oblige proprietarii de mașini cu numere moldovenești, care au domiciliul permanent în localitatea Doroțcaia, să achite o vinietă. O altă decizie anunțată de Tiraspol prevede că, din 1 februarie, persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova, dar care activează în regiunea transnistreană, vor plăti pentru resursele energetice conform tarifelor de pe malul drept. Decizia vizează inclusiv structurile de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău