Peste 700 mii de doze de vaccin au fost administrate până în prezent în Republica Moldova

  • 29 Iunie 2021 12:51
Peste 700 mii de doze de vaccin au fost administrate până în prezent în Republica Moldova

Peste 700 mii de doze de vaccin au fost administrate până în prezent la punctele de imunizare, deschise pe teritoriul Republicii Moldova, anunță oficialii din sănătate. Potrivit acestora toate tipurile de vaccin certificate de Minister sunt eficiente și împotriva tulpinii Delta, varianta indiană a COVID-19, iar primele probe pentru depistarea acesteia la pacienții moldoveni au fost deja trimise către laboratoarele din străinătate, transmite Radio Chișinău.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în ultimele șapte zile, rata de vaccinare cu prima doză s-a dublat comparativ cu săptămâna trecută. Procentul celor imunizați cu prima doză a ajuns la 12,7 la sută și a atins pragul de 700 de mii de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare. În același timp rapelul a fost administrat de doar 7,63%. Cele mai utilizate tipuri de vaccinuri sunt AstraZeneca și Pfizer.

Peste 84,5% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora.

Cea mai scăzuta rată de imunizare se atestă în raioanele din sudul Republicii Moldova, afirmă Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Igor Curov.

„Nu există un raion în Republica Moldova cu acoperire slabă, există problema la sudul țării, dar datorită faptului că am avut mai multe ședințe comune  cu administrația regiunii, deja cifra este în creștere. Procesul de imunizare este accelerat. Totodată, sunt anumite raioane, anumite localități la nordul țării care  necesită accelerarea procesului de vaccinare.”

În urma administrării vaccinului, doar 0,2% din totalul celor imunizați au avut reacții adverse ușoare sau medii - cefalee, dureri musculare și febră de peste 38 grade Celsius.

Totodată, funcționarul a menționat că au loc discuții în privința achiziționării unui lot de 700 mii doze de vaccinuri rusești, Sputnik-V.

Cei care doresc să se vaccineze la cele peste 530 de puncte de imunizare deschise pe teritoriul Republicii Moldova se pot adresa la medicul de familie sau se pot înregistra prin intermediul platformei www.vaccinare.gov.md.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău