Peste 700 de militari, participă la exercițiul Poseidon 21 din Marea Neagră. Sunt integrate forțe și mijloace din Bulgaria, Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia

  • 26 Februarie 09:05
Peste 700 de militari, participă la exercițiul Poseidon 21 din Marea Neagră. Sunt integrate forțe și mijloace din Bulgaria, Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia

Forțele Navale Române (FNR) organizează în perioada 26 februarie - 6 martie aplicația în teren "Poseidon 21", primul exercițiu multinațional întrunit din anul 2021, desfășurat în Marea Neagră, la care participă peste 700 de militari români și străini, care vor utiliza 13 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), "Poseidon 21" este cuprins în Programul NATO de instruire multinațională consolidată-întrunită (CJET - Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate, care a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum și pentru a asigura prezența continuă în regiunea Mării Negre.

 "Deschiderea exercițiului multinațional "Poseidon 21" este planificată sâmbătă, 27 februarie, la Terminalul de Pasageri din Portul Constanța, Comandamentul Flotei din Constanța conducând activitățile de instruire planificate pe mare, pe uscat și în aer, în care sunt integrate forțe și mijloace din Bulgaria, Franța, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia", precizează SMFN.


"Poseidon 21" este un exercițiu cu un grad de complexitate ridicat și urmărește utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea reacției rapide a Alianței, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional, FNR urmând să participe cu puitorul de mine și plase "Viceamiral Constantin Bălescu", NMH "Cpt. cdor Alexandru Cătuneanu", NRS "Venus", remorcherele de port și radă "Vârtosul" și "Voinicul", două detașamente scafandri EOD, scafandri fluviali și scafandri salvatori, precum și un elicopter Puma Naval.

De asemenea România mai este prezentă la exercițiul "Poseidon 21" cu două aeronave MIG-21 Lancer și un elicopter IAR 330 MEDEVAC, de la Forțele Aeriene, un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mărășești din subordinea Forțelor Terestre, precum și o navă de patrulare și intervenție a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenție pirotehnică și o ambulanță din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Militarii străini aliați sunt prezenți cu vânătoarele de mine BGS "Tsibar" (Bulgaria) și HS "Evropi", un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) și aeronave de luptă "Rafale" (Franța), Eurofighter "Typhoon" (Spania), iar Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exercițiul multinațional "Poseidon 21" a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este alcătuită din nava-comandant TCG "Sokullu Mehmet Pașa" (Turcia), dragoarele maritime "Locotenent Lupu Dinescu" (România) și BGS "Priboy" (Bulgaria) și vânătoarele de mine ESPS "Tajo" (Spania) și TCG "Ayvalik" (Turcia).

Scenariul exercițiului cuprinde secvențe întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaționale NATO de cercetare hidrografică, de identificare și neutralizare a minelor marine și a dispozitivelor explozive improvizate, secvențe combinate de luptă împotriva aviației inamice, a navelor de suprafață și a submarinelor, precum și manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare și de acordare a primului ajutor. În zona terestră, este planificată o secvență interdepartamentală, prin aplicarea unei proceduri operaționale de acțiune, comună MAN-MAI, pentru situația producerii unei explozii la o construcție hidrotehnică din zona litoralului românesc.

Navele militare străine din gruparea SNMCMG-2 vor acosta vineri, 26 februarie, în portul Constanța, pentru o escală de trei zile, pe parcursul căreia sunt programate ateliere de lucru premergătoare desfășurării antrenamentelor pe mare.

Toate secvențele exercițiului "Poseidon 21" sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din România și din statele participante pentru prevenirea infectării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
20
Cer senin
Umiditate:21 %
Vint:0,51 m/s
Tue
12
Wed
9
Thu
6
Fri
7
Sat
7

Curs oficial BNM 13 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3161 0.0008
USD 17.8970 -0.0377
RON 4.3324 0.0012
UAH 0.6407 -0.0019
RUB 0.2316 -0.0007
Arhivă Radio Chișinău