Peste 70 la sută din activele băncilor din R. Moldova sunt deținute de grupuri internaționale

  • 02 Noiembrie 2018 10:17
Peste 70 la sută din activele băncilor din R. Moldova sunt deținute de grupuri internaționale

Peste 70 la sută din activele băncilor comerciale din Republica Moldova sunt deținute și gestionate de grupuri internaționale cu reputație solidă. În anul 2016, puțin peste 20 la sută din active erau gestionate de grupuri internaționale, potrivit raportului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) privind situația financiară a sectorului bancar pentru nouă luni 2018, informează MOLDPRES.

Schimbările s-au produs ca urmare „a reformelor promovate în sectorul bancar de către Banca Națională a Moldovei și care au ca scop asigurarea dezvoltării unei guvernări corporative sănătoase și conforme principiilor internaționale, cât și menținerea unui sector bancar sigur, puternic și transparent bazat pe principiile pieței”. 

BNM menționează că pe piața bancară autohtonă au intrat acționari strategici noi, ca Banca Transilvania din România, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Intesa Sanpaolo din Italia, consorțiul de investitori format din BERD, Invalda INVL și Horizon Capital.

Potrivit băncii centrale, în nouă luni ale acestui an, în sectorul bancar a continuat tendința de întărire a fondurilor proprii, fiind menținut un nivel înalt de lichiditate și profitabilitate. De asemenea, a continuat creșterea activelor și depozitelor. Activele totale s-au ridicat la 82.3 miliarde lei, în creștere cu 2.8 miliarde lei pe parcursul a nouă luni ale anului 2018.

Soldul portofoliului de credite brut a crescut 3.3 la sută în ianuarie-septembrie, până la 34.6 miliarde lei. Totodată, comparativ cu sfârșitul anului precedent, a fost înregistrată majorarea portofoliul de credite pe sectorul bancar. BNM menționează că volumul creditelor noi a crescut cu 14.9 la sută, iar unul din factorii care au contribuit la aceasta majorare a fost diminuarea ratei dobânzii la credite. Cea mai mare creștere a fost înregistrată la creditele de consum și creditele acordate pentru procurarea imobilului.

Ponderea creditelor neperformante în portofoliile de credite pe parcursul perioadei menționate s-a diminuat cu 4.8 puncte procentuale față de sfârșitul anului 2017, până la 13.5 la sută, însă Banca Națională consideră că, „totuși, aceasta rămâne a fi înaltă”. 

Soldul depozitelor s-a majorat, în nouă luni, cu 3.4 la sută, constituind 61.9 miliarde lei. Aproximativ 64.8 la sută din total reprezintă depozitele persoanelor fizice. Din totalul depozitelor, 59.0 la sută a revenit depozitelor în lei. Descreșterea depozitelor în valută a fost condiționată de fluctuația negativă a cursului valutar, explică BNM.

La 30 septembrie, profitul pe sistemul bancar a însumat 1.3 miliarde lei și s-a micșorat cu 5.7 la sută comparativ cu perioada similară a anului precedent, în special ca urmare a micșorării veniturilor din dobânzi cu 10.1 la sută. 

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău