Peste 67 de milioane de lei din bugetul de stat, pentru Arena Națională

  • 22 Decembrie 2021 17:14
Peste 67 de milioane de lei din bugetul de stat, pentru Arena Națională

Guvernul a decis alocarea a peste 67,7 milioane de lei, echivalentul 3,1 milioane de euro, pentru majorarea capitalului social al SRL „Arena Națională”, transmite IPN.

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, a declarat că pe, 24 august 2018,  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în calitate de partener public, și SRL „Arena Națională” au încheiat Contractul de parteneriat public-privat (PPP) pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național cu compania privată de implementare, SRL „Sam Investment Company”.

„Potrivit contractului, din numărul total de 24 de tranșe, două tranșe a câte cinci milioane de euro au fost achitate în perioada de construcție, iar alte 22 de tranșe urmează a fi achitate în termen de 11 ani, începând cu data emiterii certificatului de finalizare substanțială, care a avut loc exact doi ani în urmă. Banii care urmează a fi alocați prin prezenta hotărâre constituie plata pentru prima și a doua tranșă aferente anului doi, în sumă de 3,169 milioane de euro”, a notat Eugeniu Cozonac.

Premierul Natalia Gavrilița a confirmat că există un contract și aceste plăți sunt necesare. „Deja s-a învestit în acest edificiu și trebuie să ne asigurăm că este finalizat și pus în slujba cetățenilor. Așteaptă federațiile sportive, așteaptă artiștii darea în exploatare. În același timp, trebuie să ne asigurăm că există planuri concrete finalizarea și darea în exploatare a Arenei Naționale și că va fi utilizată la maximum în beneficul cetățenilor. Continuăm să discutăm cum au fost gestionate deciziile anterior, dar acum trebuie să mergem înainte”, a men'ionat șefa executivului.

La sfârșitul lunii august, Guvernul a amânat alocarea acestei sume pentru Arena Națională, la solicitarea premierului Natalia Gavrilița. Atunci a fost invocată dorința de a afla de la Procuratura Generală cum s-a mișcat dosarul în cazul Arenei. Potrivit unei investigații a Ziarului de Gardă, pentru a fi dat în exploatare și pentru ca complexul sportiv să fie funcțional, statul trebuie să mai achite peste cinci milioane de euro – pentru construcția căilor de acces, conectarea la apeduct și canalizare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău