Peste 640 mii de investigații de înaltă performanță au fost finanțate anul trecut de CNAM

  • 09 Iunie 09:50
Peste 640 mii de investigații de înaltă performanță au fost finanțate anul trecut de CNAM

Circa 643 mii de investigații de înaltă performanță au fost prestate și finanțate în anul 2022 din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Pentru aceste servicii, Compania Națională de Asigurări în Medicină /CNAM/ a alocat aproape 251 milioane de lei, cu circa 17 milioane mai mult comparativ cu 2021, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, printre cele mai solicitate investigații anul trecut au fost tomografia computerizată (peste 43 mii de investigații), urmată de ecocardiografie și metode de monitorizare (mai mult de 25 de mii), rezonanța magnetică nucleară (cca 20 de mii), endoscopie de diagnostic (peste 10 mii) și mamografia glandei mamare (cca 7 mii).

Cea mai scumpă investigație de înaltă performanță finanțată anul trecut de CNAM a fost tomografia computerizată cu emisie de pozitroni, cu administrarea radiotrasorului FDG F-18, utilizată pentru diagnosticarea cancerului. Costul unei astfel de investigații se ridică la 19 mii de lei.

Serviciile medicale de înaltă performanță au fost efectuate anul trecut de către 71 de prestatori contractați de CNAM: 31 publici și 40 privați.

În anul curent, CNAM a contractat serviciile respective în baza unei noi strategii, pentru a asigura un mai mare acces la investigațiile de înaltă performanță, timp mai redus de așteptare și prestarea lor cât mai aproape de domiciliul beneficiarului. Investigațiile de înaltă performanță sunt accesibile fără plată numai persoanelor asigurate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:7,2 m/s
Thu
21
Fri
22
Sat
21
Sun
19
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău