Peste 600 de refugiați se află la Centrul de la Moldexpo

  • 28 Februarie 2022 11:19
Peste 600 de refugiați se află la Centrul de la Moldexpo

La Centrul de treiere și plasament de urgență a refugiaților din Ucraina de la Moldexpo au fost primiți peste două mii de refugiați, dintre care 534 – copii. În prezent acolo rămân peste 600 de persoane. Municipalitatea precizează că au fost identificate peste 17 mii de locuri de cazare pentru cetățenii ucraineni veniți în Republica Moldova din cauza războiului. Informațiile au fost prezentate la ședința operativă de la Primărie, care s-a desfășurat astăzi la Moldexpo, transmite IPN.

Primarul Ion Ceban a declarat că majoritatea din cei refugiați sunt dislocați în municipiul Chișinău, fie că este vorba despre persoanele care se opresc, fie că tranzitează Republica Moldova. Edilul a solicitat să fie asigurate stocurile necesare de medicamente, precum și să fie făcute toate demersurile către misiunile diplomatice, către agenții economici cu privire la necesitățile existente.

Capacitatea Centrului Moldexpo este de 510 paturi, dar au mai fost întinse și saltele. Autoritățile se așteaptă la o creștere a numărului de refugiați în condițiile în care cozile de la vamă sunt kilometrice.

„Avem pregătite în municipiul Chișinău și identificate suficiente locuri pentru plasament temporar”, a declarat șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca.
Refugiaților le sunt acordate și servicii medicale, asistență socială, psihologică etc. A fost instituit un punct de testare la COVID pentru refugiații care au simptome. De asemenea, vor fi preluate gratuit și teste PCR pentru cei care au nevoie de ele la traversarea frontierei în alte țări. Totodată, în baza solicitărilor, la Moldexpo va fi dislocat un punct mobil de vaccinare.

Autoritățile municipale au pus și transport la dispoziția refugiaților care doresc să se deplaseze către gări sau puncte de trecere a frontierei. Din Fondul de rezervă au fost alocați cinci milioane de lei pentru bunuri și servicii care urmează să fie distribuite centrelor de plasament temporar. De asemenea, s-a decis aplicarea unei proceduri simplificate pentru achiziționarea acestor servicii și produse. Potrivit municipalității, până acum în conturile bancare deschise s-au acumulat circa 50 de mii de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău