Peste 600 de profesori vor evalua testele de bacalaureat în sesiunea din anul curent

  • 17 Mai 2023 09:38
Peste 600 de profesori vor evalua testele de bacalaureat în sesiunea din anul curent

Comisia Națională de Examene a aprobat constituirea Comisiilor Republicane de Evaluare pentru sesiunea de bacalaureat 2023. În total, la sesiunea curentă vor activa 18 comisii de acest fel, în care vor fi încadrați peste 600 de profesori evaluatori. Toate cadrele didactice au participat la cursuri de formare organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare al R. Moldova.

Conform informațiilor, profesorii evaluatori au fost propuși de Organele locale de specialitate în domeniul învățământului, instituțiile de învățământ profesional tehnic (colegii/centre de excelență) și instituțiile de învățământ superior. Componența numerică a fiecărei Comisii Republicane de Evaluare a fost stabilită în funcție de numărul testelor scrise la disciplina de examen și timpul destinat verificării testelor, se arată în comunicatul Ministerului Educației și Cercetării

Autoritățile reamintesc că testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din municipiul Chișinău, începând cu data de 2 iunie. În data de 26 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază. Sesiunea de bacalaureat se va desfășura în perioada 2-20 iunie 2023.

De asemenea, în cadrul ședinței din această săptămână, Comisia Națională de Examene a aprobat decizia referitoare la acordarea condițiilor speciale de examinare unor candidați care susțin examenele naționale de absolvire în anul curent. 

Astfel, comisia a evaluat, în total, 73 de dosare depuse de candidați cu diferite tipuri de dizabilități, dintre care 33 urmează să susțină examenul național de bacalaureat, iar 40 – examenele naționale de absolvire a gimnaziului. În majoritatea cazurilor, s-a solicitat mărirea cu cel mult 60 de minute a timpului destinat efectuării lucrării scrise pentru candidații cu deficiențe neuromotorii sau vizuale grave. De asemenea, în multe cazuri a fost solicitată acordarea mai multor condiții speciale de examinare, de exemplu: timp suplimentar și separarea de un grup mare sau desemnarea unui asistent individual.

„Procedurile specifice de examinare a elevilor cu cerințe educaționale speciale au fost stabilite în vederea acordării de șanse egale elevilor cu cerințe educaționale speciale care au studiat în baza curriculei generale și care solicită condiții speciale de examinare la examenele naționale de absolvire a ciclurilor de învățământ gimnazial și liceal”, a menționat Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău