Peste 600 de petiții au fost examinate de CNAM în 2022

  • 07 Martie 2023 16:29
Peste 600 de petiții au fost examinate de CNAM în 2022

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a înregistrat pe parcursul anului trecut peste 600 de petiții, dintre care mai mult de jumătate au fost recepționate în format electronic.

Reprezentanții CNAM au oferit răspuns la toate petițiile, iar problemele descrise au fost elucidate, fiind luate și măsuri pentru remedierea lor, se arată în comunicatul CNAM.

Tematicile abordate cel mai frecvent de petiționari s-au referit la acordarea sau suspendarea statutului de persoană asigurată, mărimea, modul și termenele de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM), restituirea sumelor plătite eronat în fondurile AOAM. Aceste tematici au constituit subiectul a 253 de petiții.

Peste 170 de cereri s-au referit la listele de așteptare, organizarea tratamentului în cadrul programelor speciale în baza listelor de așteptare, modalitatea de a face online programare la servicii de înaltă performanță.

Alte subiecte formulate în petiții vizează accesul la servicii medicale în volum deplin și de calitate, asigurarea cu medicamente sau dispozitive medicale compensate, achitarea unor plăți nejustificate sau informale pentru medicamente și servicii medicale, înregistrarea la medicul de familie sau schimbarea acestuia, accesul la serviciile medicilor specialiști.

În cazul a 32 de petiții au fost solicitate date din Sistemul informațional automatizat „Asigurarea obligatorie de asistență medicală” cu referire la persoanele fizice sau juridice. Totodată, 50 de plângeri au fost direcționate de către alte instituții publice și au vizat aspecte ce intră în atribuțiile CNAM.

Petițiile în adresa CNAM pot fi depuse prin e-mail – [email protected], poșta tradițională (mun. Chișinău, str. Vlaicu Pârcălab, nr. 46), dar și prin intermediul serviciului „Petiții on-line” de pe site-ul CNAM - http://cnam.md/?page=126.

De asemenea, Serviciul telefonic Info-CNAM 0 800 99999 a înregistrat în anul 2022 circa 33 de mii de apeluri, cu 5000 mai multe față de anul precedent. Cele mai multe întrebări au vizat obținerea și verificarea statutului de persoană asigurată în sistemul AOAM, lista de așteptare pentru operațiile de protezare și de cataractă, pașii de acces la acordarea asistenței medicale și alte informații despre drepturile și obligațiile beneficiarilor.

În 2022, directorul general al CNAM și conducătorii agențiilor teritoriale au primit în audiență peste 200 de persoane.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău