Peste 600 de localități vor beneficia de Programul național „Satul european”. Andrei Spînu: „Este cea mai mare investiție pe care a făcut-o Guvernul de la independență încoace”
-
07 August 16:44
612 proiecte au fost selectate în cadrul Programului național „Satul european”, de pe urma căruia ar urma să beneficieze peste 1 milion de cetățeni din regiunile centru, sud, nord, UTA Găgăuzia și capitală. Proiectele vizează construirea rețelelor de apeduct, canalizare, iluminat stradal și construirea sau reabilitarea clădirilor publice, insituțiilor de învățământ, centrelor multufuncționale, parcurilor fotovoltaice, zonelor de agrement și altor obiective de menire socială, transmite Radio Chișinău.
Cele mai multe localități - 223, au aplicat pentru construcția sau extinderea rețelelor de alimentare cu apă și servicii de canalizare, iar alte aproape 200 de proiecte au fost selectate pentru construcția, renovarea sau reabilitarea clădirilor publice, monumente istorice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice.
Valoarea totală a proiectelor este de 2,8 miliarde de lei, dintre care peste 80% este acoperită de bugetul statului, a precizat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Acesta a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă, că programul reprezintă „cea mai mare investiție pe care a făcut-o Guvernul de la independență încoace”.
„Programul național Satul European, lansat de Maia Sandu în 2022, rămâne a fi cel mai mare și mai concret proiect de construcție a infrastructurii în satele și orașele noastre. Cu alte cuvinte, este cel mai important instrument prin care guvernarea răspunde direct nevoilor localităților din țara noastră și ale oamenilor, fie că e vorba de apă la robinet sau de reabilitare a unui centru cultural”, a spus Andrei Spînu.
Cele 612 proiecte transformate în obiective de infrastructură, pentru localitățile din țară, înseamnă:
∙ 1172 de km de rețele de apeduct construite, de care vor beneficia peste 85 de mii de gospodării;
∙ 221 de km de rețea de canalizare pentru aproximativ 21 de mii de gospodării;
∙ 455 km de rețea de iluminat stradal de care vor beneficia peste 104 mii de locuitori;
∙ 215 clădiri publice și de menire socială reconstruite și reabilitate, ceea ce înseamnă, 52 de grădinițe, 37 de gimnazii, 62 de complexe sportive, 63 de case de cultură, terenuri de joacă, zone de agrement, biblioteci, centre multifuncționale și altele. Peste 570 de mii de locuitori vor avea condiții mai bune în aceste instituții;
∙ 36 de parcuri fotovoltaice cu puterea totală de 2,8 MWh.
În funcție de regiune, proiectele urmează să fie implementate astfel:
∙ Regiunea Nord - 199 din 256 de proiecte;
∙ Regiunea Centru -256 din 298 de proiecte;
∙ Regiunea Sud - 130 din 157 de proiecte;
∙ Regiunea Chișinău - 12 din 14 proiecte;
∙ Regiunea UTA Găgăuzia - 15 din 23 de proiecte.
În următoarea perioadă, va fi aprobată Hotărârea de Guvern, în care vor fi incluse toate proiectele selectate, după care Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală va începe semnarea contractelor de finanțare.