Peste 600 de cazuri de reacții adverse la vaccinurile anti-COVID în Slovacia

  • 11 Februarie 2021 16:48
Peste 600 de cazuri de reacții adverse la vaccinurile anti-COVID în Slovacia

Un total de 631 de cazuri de reacții adverse la vaccinurile împotriva COVID-19 au fost raportate în Slovacia până în prezent, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Institutului pentru Controlul Medicamentelor (SUKL), Magdalena Jurkemikova, adăugând că Pfizer a trimis 19 informări, în timp ce restul au fost raportate de medici, farmaciști, alți profesioniști din domeniul sănătății și pacienți, relatează agenția slovacă de presă TASR.

"Din totalul de cazuri, 32 au fost evaluate ca fiind grave, inclusiv un deces pe care l-am comunicat în trecut. Un număr de 627 de reacții adverse s-au referit la vaccinări cu Comirnaty (produs de BioNTech Pfizer n.e.) și patru la vaccinări anti-COVID-19 (cu ser) produs de Moderna", a spus Jurkemikova.

Potrivit oficialului slovac, marea majoritate a cazurilor s-au referit la reacții adverse pe termen scurt care nu au fost grave. Acestea includ, de exemplu, durere la nivelul brațului, febră moderată până la mare, frisoane, dureri de cap, dureri musculare și articulare, slăbiciune, oboseală, greață și alte probleme. Astfel de reacții sunt de intensitate mică sau moderată și dispar în câteva ore sau zile, a mai spus ea.

Printre reacțiile adverse grave raportate sunt reacții alergice, leșin, tromboză și reacții anafilactice, a adăugat Jurkemikova. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău