Peste 60 de „ostatici'' ruși se află în închisoare în SUA, afirmă viceministrul de externe rus

  • 20 Decembrie 2022 11:45
Peste 60 de „ostatici'' ruși se află în închisoare în SUA, afirmă viceministrul de externe rus

Viceministrul rus de externe Serghei Verșinin a afirmat marți că peste 60 de "ostatici" ruși se află în închisoare în SUA, ca rezultat a ceea ce a numit drept o vânătoare globală ilegală de ruși de către serviciile de informații americane, relatează Agerpres.

„Numărul total de cetățeni ruși (din închisori americane), care au fost practic luați ostatici, trece de 60", a declarat oficialul rus într-un interviu publicat marți de agenția publică de presă rusă RIA, în contextul în care Washingtonul speră să poată face un nou schimb de deținuți cu Moscova. Verșinin nu s-a referit în interviu la numărul de deținuți care ar putea fi incluși într-un astfel de schimb.

Oficialul rus nu a furnizat dovezi în sensul că deținuții ruși din SUA ar fi fost condamnați pe criterii politice sau în alt mod incorect, ci s-a referit la sentimentele antiruse în general din SUA, menționând că este vorba de opinia sa.

SUA l-au eliberat mai devreme în decembrie pe dealerul de arme rus Viktor Bout, condamnat la 25 de ani de închisoare, în schimbul vedetei baschetului american Brittney Griner, închisă în Rusia pentru trafic de narcotice. Media americane au relatat că Rusia a refuzat să-l includă în același schimb pe Paul Whelan, veteran american condamnat pentru spionaj în 2020.

În ce o privește, Rusia a cerut în schimbul lui Whelan eliberarea lui Vadim Krasikov, condamnat în 2019 pentru asasinarea unui disident cecen la Berlin. Autoritățile germane ar fi refuzat să se implice într-un astfel de schimb.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău