Peste 60 de cetățeni ai Republicii Moldova au căzut în capcană (Ziarul de Gardă)

  • 15 Noiembrie 2012 13:36
Peste 60 de cetățeni ai Republicii Moldova au căzut în capcană (Ziarul de Gardă)

Adevărul îl citează pe Mihai Balan, care a fost propus pentru funcția de director SIS. Acesta a declarat în ședința comisiei parlamentare juridică și numiri că nu va accepta comenzi de la politicieni.

El promite să reformeze instituția, așa încât să dispară frica față de SIS, care încă e văzut ca KGB-ul sovietic. Totodată, fostul director SIS, Valeriu Pasat, crede că Mihai Balan este cea mai bună candidatură posibilă, indiferent cine ar fi promovat-o. În opinia lui Pasat, Mihai Balan are o misiune complicată – depolitizarea SIS-ului.

Câștigători la CEDO, dar cu școli pustii, titrează Adevărul, care notează că în ultimii ani, numărul elevilor care frecventează liceele românești din regiunea transnistreană a scăzut de două-trei ori. Asta în timp ce tot mai mulți basarabeni cumpără apartamente peste Nistru și preferă să-și dea odraslele la instituții școlare rusești. La o săptămână de la pronunțarea hotărârii CEDO, după ce a trecut  euforia, dascălii și părinții de peste Nistru au revenit la problemele și preocupările lor zilnice, la „vămile“ separatiștilor, pe care sunt nevoiți să le treacă chiar și de câteva ori pe zi, dar și la numeroasele umilințe pe care le suportă - pentru simplu fapt că vorbesc limba română.

Adevărul mai notează că până la sfârșitul anului viitor, 60 de biblioteci publice din 12 raioane vor fi dotate cu 300 de calculatoare, în cadrul proiectului-pilot Novateca. Bibliotecarele abia așteaptă venirea calculatoarelor, scrie publicația. „Zilnic, zeci de elevi sunt nevoiți să stea în rând ca să-și facă temele la cele câteva computere, se plânge o bibliotecară în Adevărul. 

George Damian denunță în Timpul legenda precum că „Stalin a dat Transilvania înapoi României”. Faptul că Transilvania a fost o perioadă sub administrația armatei sovietice după cel de-al Doilea Război Mondial a fost un element de șantaj pentru impunerea unui guvern comunist, nimic mai mult. Stalin nu a dat nimic României, Transilvania a fost dintotdeauna locuită majoritar de români și chiar dacă ar fi stat o perioadă sub guvernare maghiară, până la urmă, tot la România s-ar fi întors, crede autorul.

Constantin Tănase amintește în Timpul că scriitorul Paul Goma, basarabean de origine, stabilit la Paris, a depus cerere de redobândire a cetățeniei R. Moldova, dar ceva „scârțâie”. Autorul întreabă conducerea țării și a Alianței: ce impedimente există în calea satisfacerii cererii lui Paul Goma.

Din Ziarul de Gardă aflăm că peste 60 de cetățeni ai R. Moldova au căzut în capcana unei rețele specializate în business-ul cu tutun din regiunea Herson, Ucraina. Oamenii și-au lăsat acasă familiile în sărăcie, copii chiar bolnavi de cancer, și au lucrat pe plantațiile de tutun fără să primească o grivnă. Mai mult decât atât, au dus și o viață de șobolan, fiind nevoiți să răscolească în gunoi ca să găsească ceva de mâncare...”

În Ziarul de Gardă mai puteți găsi și un interviu cu maestrul Eugen Doga.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău