Peste 60 de cauze penale pornite de organele de urmărire penală ale SFS, în 2023

  • 30 Ianuarie 10:19
Peste 60 de cauze penale pornite de organele de urmărire penală ale SFS, în 2023

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) și-a concentrat eforturile, în perioada anului 2023, pentru a promova creșterea conformării fiscale în rândul contribuabililor și a asigura aplicarea corectă și uniformă a legislației fiscale în Republica Moldova, precizează un comunicat al SFS.

Principalele repere de activitate ale SFS în anul 2023 s-au axat pe implementarea programelor inovatoare pentru „educația fiscală” a contribuabililor, facilitând perceperea complexității obligațiilor fiscale, promovând transparența în procesul fiscal.

Totodată, una din prioritățile constante ale instituției rămâne a fi prevenirea și combaterea economiei tenebre, a evaziunii fiscale precum și identificarea practicilor frauduloase în domeniu fiscal.

În context, organul de urmărire penală al Serviciului Fiscal de Stat, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, pe parcursul anului 2023 a pornit 61 cauze penale dintre care:

-        28 cauze penale în baza art. 244 „Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor” din Codul penal

-        6 cauze penale în baza art. 2441 „Evaziunea fiscală a persoanelor fizice” din Codul penal

-        5 cauze penale în baza art. 251 „Însușirea, înstrăinarea în cazurile nepermise de lege, tăinuirea bunurilor gajate, înghețate, luate în leasing, sechestrate,

19 Cauze penale în baza art. 252 „Insolvabilitatea intenționată” din Codul penal
În perioada de referință, 8 cauze penale au fost expediate în instanța de judecată, concomitent pe cauzele penale aflate în gestiune, au fost aplicate sechestre pe bunuri mobile și imobile în valoare totală de  13 335 398 lei.

Autoritatea fiscală recomandă tuturor contribuabililor să se conformeze voluntar la respectarea prevederilor legislației fiscale în vigoare, prin onorarea obligațiilor față de buget în termen și în volum deplin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
30,24
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău