Peste 60 de aplicanți la concursul pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale

  • 09 Noiembrie 2022 17:52
Peste 60 de aplicanți la concursul pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale

Peste 60 de companii au aplicat la concursul internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Dintre acestea, zece companii sunt din Republica Moldova, iar celelalte sunt din afara țării, prestigioase și cu experiență în domeniu. Despre aceasta anunță ministrul culturii, Sergiu Prodan, la ședința Guvernului, transmite IPN.

Ministrul a reamintit că este vorba despre concursul „Renaște Filarmonica”, lansat la doi ani de la incendiul de la Filarmonică. Potrivit lui, lista companiilor este ținută deocamdată în secret, întrucât aplicanții se mai pot scrie în concurs până în luna ianuarie.

Sergiu Prodan speră că la începutul lunii martie va exista o gamă largă de idei cu privire la reabilitarea Filarmonicii. Ulterior, un juriu internațional, format din arhitecți și specialiști din domeniul muzicii, va selecta primele trei locuri. Apoi vor fi organizate consultări publice pentru elaborarea unei viziuni de reconstrucție a obiectivului cultural.

Banii adunați din donații pentru reconstrucția Filarmonicii vor fi folosiți inclusiv la realizarea schiței de proiect, elaborarea căreia va fi comandată câștigătorului concursului.

Pe 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu devastator, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări. Au fost distruse biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale. În prezent, Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” își desfășoară activitatea la Palatul Republicii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău