Peste 5800 de operații pe cord, din fondurile CNAM. 64 - nerealizate, din cauza COVID-19

  • 20 Martie 2021 10:10
Peste 5800 de operații pe cord, din fondurile CNAM. 64 - nerealizate, din cauza COVID-19

Mai mult de 5800 de persoane au beneficiat, în anul 2020, de intervenții chirurgicale în cazul maladiilor cardiovasculare, acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM). Din volumul total de intervenții planificate, 64 de operații nu au fost realizate din cauza pandemiei COVID-19, transmite IPN cu referire la un comunicat al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Peste 4000 de operații sunt intervenții minim-invazive la adulți în cazul infarctului miocardic. Mai mult de 70 sunt operații minim-invazive la copii cu malformații congenitale, iar peste 1600 – alte operații cardiochirurgicale.

Pentru intervențiile chirurgicale cardiovasculare, în 2020, din fondurile AOAM au fost direcționați peste 204 mln lei. Suplimentar plății per caz tratat în cadrul sistemului DRG (sistem de clasificare în grupe de diagnostice), au fost alocați aproape 3 mln lei pentru consumabile costisitoare.

Costul unui caz ratat în cadrul programelor speciale de intervenții chirurgicale în cazul maladiilor cardiovasculare variază de la 30 de mii de lei per operație minim-invazivă la adulți până la 84 de mii de lei în cazul intervenției minim-invazive la copii. Acest cost este calculat în funcție de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale și protocoalelor clinice naționale, asigurarea medicamentelor necesare, a condițiilor hoteliere și alimentației pe durata spitalizării pacientului.

Totodată, în 2020, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanțat 108 cazuri în cadrul programului „Studiu electrofiziologic și ablații”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic și tratament al dereglărilor de ritm cardiac. În 2021, pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale cardiovasculare au fost prevăzute peste 242 de mln lei.

CNAM precizează că de operații gratuite beneficiază persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgență. Pentru intervenția chirurgicală programată, cetățenii trebuie să se adreseze medicului de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigațiilor necesare și a consultațiilor la medicii specialiști.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău