Peste 540 de proiecte finalizate prin programele naționale „Satul European” și „Satul European Expres” în anul 2023

  • 02 Ianuarie 08:44
Peste 540 de proiecte finalizate prin programele naționale „Satul European” și „Satul European Expres” în anul 2023

541 de proiecte au fost încheiate cu succes în cadrul programelor naționale „Satul European” și „Satul European Expres” pentru anul 2023, relatează serviciul de presă al Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală.

Proiectele implementate, au impact semnificativ în îmbunătățirea calității vieții pentru aproximativ 358 de mii de cetățeni din comunitățile rurale, mai menționează sursa citată.

Astfel, programul „Satul European” a înregistrat 264 de proiecte finalizate, reprezentând o realizare remarcabilă din totalul de 497 de proiecte aprobate. Valoarea totală a acestora este de aproximativ 658 de milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Deopotrivă cu programul principal, Guvernul implementează și programul „Satul European Expres”, oferind oportunitatea pentru  399 de primării să implementeze proiecte de dezvoltare locală. Un număr de 277 de proiecte cu valoare totală de 101 milioane de lei, s-au finalizat cu succes.

Din totalul de 541 de proiecte finalizate, 181 au avut ca obiectiv principal îmbunătățirea infrastructurii sportive și recreative, inclusiv construcția terenurilor de joacă, crearea de căi de acces și modernizarea parcurilor. Un exemplu semnificativ este reprezentat de proiectul de construcție a unui teren de tenis și dotarea cu utilaj sportiv în cadrul Stadionului Sportiv Multifuncțional din Corlăteni, raionul Rîșcani. Investiția realizată în acest proiect a atins aproape un milion de lei.

În același timp, 102 de proiecte au vizat reabilitarea clădirilor publice, având un impact direct asupra aspectului și utilității spațiilor publice în satele noastre. Un exemplu relevant îl constituie proiectul desfășurat în localitatea Ciumai, raionul Taraclia, unde reabilitarea liceului a adus îmbunătățiri semnificative condițiilor de învățământ pentru copiii din cele 8 localități componente ale comunei.

Prin intermediul a 90 de proiecte, s-au modernizat  sisteme de iluminat public și s-au edificat 22 de centrale fotovoltaice de ultimă generație, contribuind astfel la îmbunătățirea vizibilității și siguranței pe arterele locale. O realizare notabilă a avut loc în localitatea Florițoaia Veche, din raionul Ungheni, unde aproximativ 17 kilometri de străzi au fost reabilitați printr-o reconfigurare integrală a rețelei de iluminat public.

În alte 64 de localități s-au implementat proiecte de construire a sistemelor de apeduct și canalizare, generând un impact semnificativ în ceea ce privește îmbunătățirea accesului la resursele esențiale. În acest context, aducem exemplu de proiect realizat în Trușeni, municipiul Chișinău, unde construcția apeductului în sectorul „Vălicica Nouă” a reprezentat un succes remarcabil. Acest proiect a beneficiat de o investiție în valoare de aproape 10 milioane de lei.

Totodată, prin intermediul a 54 de proiecte, s-au renovat și modernizat Centre Culturale în diferite localități. Un exemplu elocvent este comuna Sipoteni, raionul Călărași, unde o investiție de aproximativ 2,7 milioane de lei a adus beneficii semnificative pentru cei peste 7000 de locuitori. Această inițiativă a inclus achiziționarea și instalarea de scaune teatrale și sisteme acustice de înaltă calitate, îmbunătățind confortul participanților la evenimentele culturale și stimulând excelența în cadrul prezentărilor artistice.

Republica Moldova face pași importanți spre o dezvoltare urbanistică sustenabilă, evidențiată de cele 21 de proiecte finalizate pentru elaborarea Planurilor Urbanistice Generale, în diferite localități. Satul Cruzești, municipiul Chișinău, se remarcă ca un model de succes în acest sens, beneficiind de susținerea Guvernului Republicii Moldova, cu o investiție de 650 de mii de lei.

De asemenea, în  13 localități din țară s-au renovat grupe de creșă. De menționat că 22 de proiecte fac parte din programul guvernamental „Servicii de îngrijire pentru copii cu vârsta până la 3 ani”.  

Subliniem că, termenul  de implementare a programului „Satul European”  a fost extins cu 6 luni, iar pentru finalizarea proiectelor  din cadrul programului „Satul European Expres” primarii mai au la dispoziție 3 luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-6,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău