Peste 52 milioane de euro de la Banca Mondială pentru a susține R.Moldova în condițiile pandemiei COVID-19 „Finanțarea va consolida capacitatea țării de a detecta și monitoriza infecția și de a salva vieți”

  • 25 Aprilie 2020 10:46
Peste 52 milioane de euro de la Banca Mondială pentru a susține R.Moldova în condițiile pandemiei COVID-19 „Finanțarea va consolida capacitatea țării de a detecta și monitoriza infecția și de a salva vieți”

Banca Mondială a aprobat un împrumut în sumă de 52,5 milioane de euro din resursele Asociației Internaționale pentru Dezvoltare, oferit Republicii Moldova pentru o operațiune de răspuns de urgență la COVID-19. Proiectul va susține acțiuni eficiente și oportune de răspuns la pandemia COVID-19, prin consolidarea sistemelor naționale de asistență medicală și atenuarea riscurilor sociale, transmite IPN.

Proiectul va oferi, de asemenea, măsuri de protecție socială pentru cele mai sărace și vulnerabile categorii ale populației în vederea gestionării impactului imediat al pandemiei. „Finanțarea va consolida capacitatea țării de a detecta și monitoriza infecția și de a salva vieți. De asemenea, proiectul va oferi resurse pentru expansiunea acoperirii cu asistență socială a categoriilor sărace și vulnerabile”, menționează Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Moldova, Banca Mondială, citată într-un comunicat de presă al instituției.

În contextul eforturilor de îmbunătățire a detectării și prevenirii răspândirii COVID-19, proiectul va procura consumabilele urgent necesare, inclusiv echipamente și consumabile de diagnosticare pentru laboratoarele naționale. De asemenea, este vorba despre echipamente de protecție personală, materiale de protecție împotriva infecțiilor pentru personalul din spitale și unități medicale primare, echipamente medicale, medicamente și consumabile pentru unitățile de terapie intensivă și ambulanțe. Proiectul va instrui personalul medical în oferirea asistenței pentru COVID-19 și prevenirea infecției și va susține consolidarea capacității personalului medical de a oferi asistență critică.

Suplimentar, proiectul va dezvolta capacitatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a aborda provocări în cazul apariției focarelor de boli infecțioase și bolilor prevenibile de vaccinuri, precum și de a răspunde eficient la eventuale provocări similare.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele deja infectate cu COVID-19, cetățenii supuși unui risc sporit, în special persoanele vârstnice și persoanele cu afecțiuni cronice, personalul medical și de urgență, furnizorii de servicii în centrele medicale și de testare, precum și agențiile de sănătate publică implicate în răspunsul la criză. Muncitorii și familiile afectate de pandemie, prin pierderea locurilor de muncă sau pierderea altor venituri, vor fi mai bine protejați prin expansiunea acoperirii programului guvernamental Ajutor Social.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
5
Tue
1
Wed
0
Thu
0

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău