Peste 50% din respondenții unui sondaj intenționează să se vaccineze contra COVID-19

  • 05 Iulie 2021 12:25
Peste 50% din respondenții unui sondaj intenționează să se vaccineze contra COVID-19

Mai mult de jumătate dintre respondenții moldoveni ai unui sondaj (55%) intenționează să se vaccineze împotriva COVID-19, iar acest procent este mai mare decât media din alte țări (43%), în care a fost realizat sondajul. Cercetarea a fost efectuată de către UNICEF, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Viber. La sondaj au participat 22 de mii de utilizatori ai comunității „Echipa Viber” din Rusia, Armenia, Belarus, inclusiv 568 de respondenți din Moldova, transmite IPN.

Aproape jumătate din numărul total de respondenți (48%) consideră că, datorită vaccinurilor COVID-19 și respectării măsurilor preventive, virusul va fi învins și oamenii vor putea reveni la viața normală. În Moldova, această cifră este chiar mai mare, constituind 60%.

De asemenea, o parte semnificativă a participanților la sondaj (45%) invocă dorința de a se proteja de formele severe de boală sau deces ca principalul motiv al vaccinării, iar aproape o treime (32%) se vor vaccina pentru a-i proteja pe cei dragi. Trei sferturi dintre respondenții din Moldova au ales aceste două răspunsuri.

Încrederea moldovenilor în vaccinuri, în general, (27,8%) nu diferă de media încrederii din alte țări, dar încrederea lor în vaccinurile anumitor producători (30,5%) o depășește semnificativ pe cea din alte țări (21,7%).

Sondajul efectuat de Viber și UNICEF în Moldova a demonstrat încă o dată că mesageria instant a încetat demult să fie doar un mod de a schimba mesaje și impresii: fiecare al treilea respondent din Moldova primește informații despre vaccinuri din rețelele de socializare (36%) și doar fiecare al cincilea de la TV (22%).

„Aproape concomitent cu pandemia COVID-19, a apărut conceptul de infodemie, reflectând răspândirea necontrolată a zvonurilor și poveștilor de groază despre virus și vaccinuri pe rețelele de socializare. Astfel de mesaje pot fi adesea găsite în grupuri de chat inofensive. În acest sens, este deosebit de important să ne unim, așa cum fac Viber, UNICEF și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Moldova ”, a declarat Anna Migal, director senior de dezvoltare a afacerilor la Rakuten Viber din Rusia și CSI, citată într-un comunicat de presă.

Adesea aceste zvonuri apar în chat-urile private și de grup, de exemplu, în grupurile părinților sau cele ale vecinilor. Apoi, dacă zvonul a devenit suficient de popular, este distribuit pe rețelele de socializare.

„Atunci când nu au cunoștințe, oamenii amplifică influența dezinformării și mențin ecosistemul de știri false. Pușculița de zvonuri despre vaccinuri și coronavirus continuă să fie completată cu noi zvonuri. Iar după ce au citit pe internet despre pericolele vaccinurilor COVID-19, părinții pot avea îndoieli atunci când decid dacă își vor vaccina copiii împotriva altor boli infecțioase. Toți părinții ar trebui să aibă dreptul de a lua decizii în cunoștință de cauză, dar zvonurile nu sunt acele dovezi de care au ei nevoie ”, a declarat Maha Damaj, reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

„Odată cu asigurarea țării cu vaccinul împotriva COVID-19, desfășurăm o amplă campanie de informare a populației despre beneficiile acestuia. Este important ca populația să se informeze din surse oficiale despre vaccinuri și importanța vaccinării.  Vaccinarea este unica soluție de a ne proteja de virus și de a opri pandemia,” spune Denis Cernelea, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Un asemenea canal care oferă informații veridice este comunitatea Ministerului Sănătății din Moldova pe Viber, vb.me/sanatate, cu peste 30 de mii de abonați. În contextul unei cooperări deja existente, în mai 2021 UNICEF și Viber au lansat un pachet de stickere „Împreună împotriva pandemiei”, la descărcarea cărora utilizatorii se pot abona la comunitatea oficială a ministerului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău