Peste 500.000 de afgani și-au pierdut locurile de muncă după revenirea talibanilor la putere

  • 19 Ianuarie 18:06
Peste 500.000 de afgani și-au pierdut locurile de muncă după revenirea talibanilor la putere

Mai mult de jumătate de milion de afgani și-au pierdut locurile de muncă în urma revenirii talibanilor la putere, anul trecut, a estimat Organizația Internațională a Muncii (OIM), într-un raport dat publicității miercuri, informează dpa.

Agenția Națiunilor Unite, al cărei rol este de a promova la nivel global standardele de muncă, estimează de asemenea că numărul de afgani care își vor pierde locul de muncă ar putea ajunge la 900.000 la mijlocul lui 2022, notează Agerpres.

"Situația din Afganistan este critică și este necesar sprijin imediat pentru stabilizare și redresare", a declarat Ramin Behzad, coordonator-șef al OIM pentru Afganistan.

"În timp ce prioritatea este de a răspunde nevoilor umanitare imediate, redresarea ulterioară și inclusivă va depinde de accesul oamenilor și comunităților la locuri de muncă decente, mijloace de trai și servicii de bază", a adăugat el.

Sute de mii de afgani, majoritatea membri ai forțelor armate afgane, judecători și femei au fost disponibilizați după ce talibanii au preluat puterea, în urma retragerii haotice a forțelor internaționale din Afganistan, în august 2021.

De asemenea, alte sectoare-cheie precum agricultura, serviciile publice și industria de construcții au fost lovite de disponibilizări la scară mare. Muncitorii nu și-au luat nici salariile după revenirea talibanilor la putere, se subliniază în raport.

Un motiv serios de îngrijorare îl constituie angajarea în câmpul muncii a femeilor, care, potrivit estimărilor, a scăzut cu 16% în al treilea trimestru al lui 2021 și ar putea scădea cu 28% la mijlocul lui 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,66 m/s
Mon
13
Tue
14
Wed
16
Thu
18
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău