Peste 50 % din localurile din Chișinău și Bălți nu eliberează bonuri fiscale clienților
-
23 Noiembrie 2016 12:46
În mai mult de jumătate dintre cafenelele, barurile și restaurantele din Chișinău și Bălți există risc de evaziune fiscală, întrucât clienților nu le nu sunt eliberate bonuri fiscale.
Neregulile au fost depistate în cadrul unui control de verificare a modului în care este respectată legea anti-tutun. Totodată, în timpul monitorizării localurilor de alimentație publică, s-a stabilit că în peste 90 la sută dintre acestea nu se fumează.
În 55 la sută dintre localurile monitorizate din municipiile Chișinău și Bălți, clienții nu primesc bonuri fiscale. La această concluzie au ajuns voluntarii mai multor organizații neguvernamentale și activiști civici, care au verificat 240 de cafenele, baruri și restaurante. Clienții ar trebui să facă o diferență clară între nota de plată și bonul fiscal, susține unul dintre realizatorii monitorizării, Rodion Gavriloi.
„Este important de făcut această diferențiere dintre o notă care poate fi eliberată de către oricine și un bon fiscal, care, imediat este o asigurare că 20 la sută din aceste venituri, din această sumă va merge la buget. Mai mult decât atât, această sumă este deja sub controlul fiscal și nu-i va permite localului să angajeze oameni fără contract”, a constatat Rodion Gavriloi.
Pe lângă aceste concluzii, cei care au realizat studiul au mai stabilit că în 92 la sută dintre localurile monitorizate nu se fumează. Totuși, în 20 dintre acestea, consumatorilor li se permitea să fumeze, deși legea interzice acest lucru. Un alt coordonator al studiului, Ghenadie Țurcanu, de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, spune că legea privind controlul tutunului este în mare parte respectată.
„Studiul a demonstrat o aderență înaltă, o executare înaltă a îndeplinirii legii de a interzice fumatului în aceste localuri. Am obținut cam date similare ca în țările învecinate care au implementat legea cu 3-4 ani în urmă. Și acolo legea s-a implementat în măsură de 90 la sută și Moldova s-a aliniat acestor țări anume cu marja foarte înaltă de respectare a legii, anume în cele mai vulnerabile spații închise în care legea poate fi încălcată”, a declarat Ghenadie Țurcanu.
Studiul a fost realizat în perioada 23 septembrie-6 noiembrie. Localurile au fost selectate în mod aleatoriu și au fost verificate în timpul amiezii și serii, adică atunci când au un flux mai mare de clienți. Totodată, cei care au realizat studiul au sesizat încălcările depistate la Centrul Național de Sănătate Publică și la Inspectoratul Fiscal de Stat.
Legea privind controlul tutunului a intrat în vigoare la 31 mai și prevede interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise și semiînchise, inclusiv în cele de uz comun, dar și la locurile de muncă.