Peste 50 milioane de euro vor fi investiți în proiectele de eficiență energetică în școli și pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire a clădirilor publice

  • 17 Iulie 14:48
Peste 50 milioane de euro vor fi investiți în proiectele de eficiență energetică în școli și pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire a clădirilor publice

Peste 50 milioane de euro vor fi investiți în proiectele de eficiență energetică în școli și pentru îmbunătățirea sistemului de încălzire a clădirilor publice. Măsurile sunt prevăzute în Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea implementării proiectului ,,Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”.

Semnarea documentului de către ministrul Victor Parlicov a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Potrivit Acordului, 35 de milioane de dolari vor fi investite în izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale școlilor. În total, 46 de școli din întreaga țară vor fi renovate energetic.

De asemenea, în mai multe clădiri publice, inclusiv 11 școli, vor fi instalate cca 250 de puncte termice și va fi reconfigurată rețeaua de alimentare cu energie termică din cadrul sistemului centralizat.

Proiectul va fi implementat în perioada 2024 - 2029 cu un buget total de 54.5 milioane de dolari, dintre 4.5 milioane de dolari sunt oferiți sub formă de grant din partea SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău