Peste 50 de magistrați belgieni au fost închiși pentru a vedea cum trăiesc deținuții

  • 18 Septembrie 2022 17:19
Peste 50 de magistrați belgieni au fost închiși pentru a vedea cum trăiesc deținuții

Ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, a anunțat sâmbătă că 55 de magistrați din țara sa au fost închiși până duminică, pentru a vedea direct cum este viața de deținut, transmite AFP,

Magistrații, care s-au oferit ca voluntari, au ajuns în cursul dimineții la închisoarea din Haren, o instituție penitenciară nouă, cu o capacitate de 1190 de locuri. Oficial, aceasta se va deschide în 30 septembrie, a declarat agenției citate o purtătoare de cuvânt a Administrației penitenciarelor din Belgia.

Până duminică după-amiază, când vor fi eliberați, cei 55 vor fi tratați ca deținuți obișnuiți.

"Magistrații știu, evident, cum merg lucrurile într-o închisoare, dar experimentarea directă le dă o ocazie unică, ceea ce le va putea fi de folos la pronunțarea unor pedepse în deplină cunoștință de cauză", a arătat Van Quickenborne într-un comunicat.

Tototdată, personalul penitenciar se va pregăti pentru deschiderea închisorii de tip nou, cu celule mici, în care se va dezvolta "o abordare modernă", a declarat ministrul flamand, membru al partidului liberal Open VLD.

"Magistrații participanți - judecători în instanțe penale, judecători de instrucție, procurori (...) - s-au oferit voluntari. Ei (...) vor trebui să respecte ordinele și instrucțiunile personalului penitenciar. Obiectivul este de a face detenția cât mai realistă posibil", arată comunicatul preluat de AFP.

"Ei nu își vor putea folosi telefoanele mobile, dar vor putea primi vizite familiale, ca și deținuții reali".

Programul magistraților în închisoare va fi cel normal zilnic pentru condamnați. Ei vor primi aceleași mese și vor participa la aceleași activități obligatorii; printre altele, vor face de serviciu la bucătărie și la spălătorie. Stingerea va fi la ora 22.00, a precizat ministrul.

Spre deosebire de deținuții reali, magistrații vor putea pune capăt experienței în închisoare în orice moment, dacă nu pot suporta condițiile de detenție, sau din orice alt motiv.

"Această imersiune le oferă magistraților care condamnă persoane la închisoare ocazia de a experimenta ce înseamnă privarea de libertate", a explicat Rudy Van de Voorde, director general al Penitenciarelor belgiene, citat în același comunicat.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău