Peste 50 de întâlniri au avut loc în cadrul Campaniei Naționale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”

  • 06 Decembrie 2019 18:47
Peste 50 de întâlniri au avut loc în cadrul Campaniei Naționale de promovare a lecturii „Să citim împreună!”

Cea de-a VIII-a ediție a Campaniei Naționale de promovare a lecturii „Să citim împreună!” s-a încheiat vineri, 6 decembrie, cu o conferință de bilanț, care a avut loc la Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”. În cadrul ediției din acest an au fost promovate cărțile „Rebela” de Claudia Partole și „Poeme pe trepte încinse” de Ianoș Țurcanu, iar autorii au avut peste 50 de întâlniri cu cititorii în mai multe raioane ale țării, informează MOLDPRES.

În debutul evenimentului, directorul adjunct al instituției, Lilia Tcaci, a menționat că atunci când a fost lansată campania, biblioteca și-a propus drept scop să promoveze cărți valoroase prin conținut, ca stil, ca temă, ca impact cognitiv și educativ.

”Cărțile pe care le-am recomandat în această ediție a campaniei s-au înscris perfect în conceptul și scopul campaniei. ”Poeme pe trepte încinse” de Ianoș Țurcanu este un volum de poezii pentru toate vârstele, de la cei mai mici până la bunici, iar ”Rebela” de Claudia Partole - un roman despre și pentru adolescenți, dar care este citit cu foarte mare interes și de către adulți. În această campanie, ne-am propus să facem așa încât aceste cărți să ajungă în tot mai multe biblioteci, școli, familii, prin donații, prin achiziții. Cărțile au fost promovate la diverse activități, la care copiii și adolescenții au fost participanți împreună cu autorii acestor cărți și colaboratorii bibliotecii noastre. Întâlnirile scriitorilor cu cititorii au avut loc în fiecare săptămână. A fost o provocare frumoasă și pentru scriitori, și pentru cititori”,  a subliniat Lilia Tcaci.

La rândul său, directorul de onoare al Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”, Claudia Balaban, a afirmat că a inițiat Campania Națională de promovare a lecturii în 2012. ”Mă bucur că această campanie a avut priză la bibliotecari, profesori, copii și adolescenți. În cadrul campaniei noi ne-am propus drept scop de a promova literatura contemporană și scriitorii autohtoni. Desigur, poți să citești literatura altor țări, literatura universală, dar obligatoriu noi trebuie să cunoaștem cultura națională și scriitorii noștri. Nu putem spune că citim mult, că avem cunoștințe profunde neștiind literatura, cultura țării noastre”, a constatat Claudia Balaban.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Ianoș Țurcanu a spus că această campanie a demonstrat că, într-adevăr, cartea este citită, este așteptată, cartea este luminoasă, cartea îi face și pe copii, și pe autori mult mai atractivi și mai luminoși. ”Aceste întâlniri ne-au lăsat și nouă niște amprente luminoase. Eu chiar regret că această campanie s-a finalizat. Ea a trecut repede. Noi însă ne vom duce în continuare la întâlniri cu cititorii”, a accentuat Ianoș Țurcanu.

În context, scriitoarea Claudia Partole a menționat că romanul ”Rebela” este o achitare a sa față de adolescenți. ”Noi avem niște obligații față de părinți, față de familie, casă și de vârstele care ne-au crescut. Mă bucur foarte mult că adolescența pe care am creat-o eu, pornind de la jurnalul meu din adolescență a picat bine la inima adolescenților de azi. Am scris cartea pentru ei, cu toate problemele, cu toate frământările, grijile, relațiile pe care le au ei și mă bucur foarte mult că mai mulți copii s-au regăsit în acest roman”, a mai spus Claudia Partole.

Campania s-a desfășurat în întreaga țară, în perioada ianuarie – decembrie 2019 și a implicat copii, adolescenți, precum și adulți (părinți, bunici, cadre didactice, bibliotecari). Bibliotecile publice și cele școlare au organizat promovarea și lectura cărților recomandate prin diverse forme de activitate: lecturi publice, lecturi comentate, întâlniri cu autorii, discuții, dezbateri, conferințe, acțiuni teatralizate, concursuri de desene, postere, creație literară inspirate din lectura cărților respective etc.

În 2018, Campania de promovare a lecturii „Să citim împreună” a fost dedicată cărților „Lumina glasului lăuntric” de Vasile Romanciuc și „Îngerii dispar în ploaie” de Aurelian Silvestru.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău