Peste 46 de mii de moldoveni suferă de alcoolism cronic

  • 20 Martie 2013 15:08
Peste 46 de mii de moldoveni suferă de alcoolism cronic

Peste 46 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care mai mult de 7000 sunt femei, suferă de alcoolism cronic, fiind în evidența autorităților responsabile.

Datele Ministerului Sănătății mai arată că vârsta la care încep adolescenții să consume alcool este de 13-14 ani, fiind în continuă scădere. Totodată, Republica Moldova rămâne pe primul loc în Europa, după volumul de alcool pur consumat pe cap de locuitor, care se ridică la 21 de litri pe an. Subiectul a fos dezbătut în cadrul ședinței Consiliului Coordonator pentru implementarea Programului național privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020. 

Numărul copiilor și adolescenților, precum și cel al femeilor care consumă alcool, este în creștere în ultimii ani, una din cauzele acestui fenomen fiind legislația imperfectă care regelementează comercializarea băuturilor alcoolice, a declarat ministrul adjunct al Sănătății, Octavian Grama.

Potrivit ministrului adjunct al Agriculturii, Ștefan Chitoroagă, s-a încercat modificarea legislației privind produsele alcoolice, astfel încât acestea să nu mai fie comercializate în chioșcuri și să nu fie vândute în recipiente de plastic, în care alcoolul este mai nociv, dar deciziile ar fi fost influențate de societățile comerciale din domeniu, prin intermediul Ministerului Economiei.

În opinia lui Ghenadie Țurcanu, de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, autoritățile nu au reușit să instituie un control eficient al consumului de alcool și ar trebui să întreprindă o serie de măsuri urgente.

Datele Dispensarului Republican de Narcologie arată că 20 de mii de persoane au trecut cursuri de tratament antialocoolic pe parcursul anului trecut, majoritatea cu succes. Raioanele cu cele mai multe cazuri de alcoolism cronic înregistrate sunt Leova, Orhei, Anenii-Noi și Basarabeasca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău