Peste 43,4 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel global. Guvernele europene au luat noi măsuri restrictive
-
28 Octombrie 2020 10:37
Guvernele europene au luat noi măsuri restrictive pentru a ține sub control răspândirea rapidă a noului coronavirus și pentru a susține firmele să supraviețuiască pandemiei, transmite Reuters, citat de news.ro.
Potrivit sursei citate, liderii mondiali se confruntă cu o sarcină din ce în ce mai dificilă, deoarece încearcă să limiteze răspândirea bolii și daunele economice, în timp ce speranțele lor se bazează pe vaccinuri a căror eficacitate este încă nedovedită.
„Avem de-a face cu o creștere exponențială. În Germania, numărul de noi infecții crește cu 70-75% față de săptămâna precedentă”, a declarat ministrul german al Economiei Peter Altmaier, la o conferință economică germano-franceză organizată virtual la Berlin”.
Franța, Polonia, Rusia, Suedia, Statele Unite și alte țări au înregistrat un număr record de infecții în ultimele zile, deoarece toamna se îndreaptă către iarnă în emisfera nordică și oamenii socializează mai mult în interior, unde riscul de infecție este mai mare.
Peste 43,4 milioane de persoane au fost infectate cu noul coronavirus la nivel global și 1.158.056 au murit, potrivit unei bilanț realizat de Reuters. Statele Unite au cel mai mare număr de infecții și decese.
Sute de protestatari au ieșit în stradă în Italia pentru a-și exprima nemulțumirea față de ultima rundă de restricții, inclusiv închiderea mai evreme a barurilor și restaurantelor, manifestațiile din unele orașe devenind violente.
În capitala financiară Milano, tinerii au aruncat cu proiectile cu benzină asupra polițiștilor, care au răspuns cu gaze lacrimogene. La Torino, ferestrele unor magazine de lux au fost sparte, iar unele magazine au fost jefuite, ceea ce a dus la arestarea a 10 demonstranți.
În Franța, ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a spus țării să se pregătească pentru „decizii dificile”, după ce unele dintre cele mai stricte restricții impuse în Europa nu au reușit să oprească răspândirea bolii.
Marea Britanie a înregistrat marți alte 367 de decese din cauza COVID-19, cel mai mare număr zilnic după 27 mai, arată datele guvernamentale.
Guvernul ceh va cere parlamentarilor să îi extindă prerogativele de urgență până pe 3 decembrie, a declarat marți premierul Andrej Babis, pe fondul eforturilor de a opri una dintre cele mai puternice creșteri ale infecțiilor din Europa.
Până acum, în Europa au fost raportate cel puțin 8,54 milioane de infecții și 251.000 de decese cauzate de coronavirus, arată cele mai recente date Reuters. Continentul a înregistrat luni un record de 230.892 de cazuri noi, de la 67.739 pe 1 octombrie.
Autoritățile din Rusia, unde au fost înregistrate 1,55 milioane de infecții, al patrulea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, au ordonat oamenilor să poarte măști în unele locuri publice și au cerut autorităților regionale să ia în considerare închiderea barurilor și restaurantelor peste noapte.
Guvernul belgian se va întruni vineri pentru a decide asupra unei posibile carantine la nivel național, deoarece țara suferă cea mai mare rată a infecțiilor cu coronavirus din UE la 100.000 de cetățeni, arată datele oficiale.
Chiar și Germania, mult lăudată pentru răspunsul său inițial la pandemie, și-a semnalat marți îngrijorarea cu privire la creșterea infecțiilor, iar Altmaier a spus că țara va ajunge probabil la 20.000 de cazuri pe zi până la sfârșitul acestei săptămâni.
Regiunea producătoare de vin La Rioja, din Spania, a ordonat închiderea pentru o lună a restaurantelor și barurilor din cele mai mari două orașe ale sale. De duminică au fost impuse restricții la nivel național.
Un indice al burselor globale a scăzut, iar dolarul SUA s-a depreciat, marți, investitorii reacționând la creșterea cazurilor de coronavirus și la incertitudinea provocată de alegerile americane din 3 noiembrie.
În Statele Unite, numărul pacienților spitalizați cu Covid-19 este la un nivel maxim de două luni, tensionând sistemele de îngrijire a sănătății în unele state. Numărul morților din SUA este cel mai mare din lume, de peste 225.800.
Aproape o jumătate de milion de persoane din Statele Unite au contractat virusul în ultimele șapte zile, a constatat un bilanț al Reuters.
„Până pe 4 noiembrie, presa fake news scrie doar despre pe Covid, Covid, Covid”, a scris pe Twitter președintele Donald Trump, care se confruntă cu o luptă dură pentru realegerea sa, pe 3 noiembrie.
Trump a promovat adesea vaccinurile ca răspuns, dar niciunul nu a obținut încă aprobarea la nivel internațional.
În luna august, Rusia a devenit prima țară care a aprobat oficial un vaccin pentru Covid-19, după mai puțin de două luni de teste efectuate pe oameni, provicând scepticismul oamenilor de știință din Occident.
Un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca produce o reacție de imunizare atât la adulții bătrâni, cât și la cei tineri, a anunțat luni compania.