Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați în Europa

  • 09 Iunie 2022 17:05
Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați în Europa UNHCR

Peste 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistrați ca refugiați în Europa după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, a anunțat joi Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), relatează agențiile AFP și DPA, citate de Agerpres.

Numărul ucrainenilor care după acea dată au trecut granița fără a reveni în Ucraina până pe 7 iunie este însă mult mai mare, de circa 7,3 milioane.

Alți circa 2,3 milioane de ucraineni care și-au părăsit țara începând din 24 februarie s-au întors între timp în Ucraina. Potrivit ONU, aceștia au revenit mai ales pentru a-și revedea apropiații, a verifica starea proprietăților deținute, pentru a munci sau a-i ajuta pe alți ucraineni să plece din țară. Aceste date ar putea cuprinde și persoanele care au plecat din Ucraina și au revenit în țară de mai multe ori și nu disociază revenirile temporare de cele definitive.

Conform statisticii ONU, circa 90% dintre ucrainenii plecați în străinătatea după lansarea agresiunii ruse sunt femei și copii, bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani fiind obligați să rămână pentru a putea fi înrolați în armată.

Alți circa 8 milioane de ucraineni sunt strămutați intern din cauza războiului, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU (OIM).

Mai mult de jumătate din trecerile graniței dinspre Ucraina au fost către Polonia, respectiv 3,8 milioane de sosiri, dintre care 1,15 milioane de persoane au fost înregistrate pe loc ca refugiați.

Sute de mii de ucraineni și-au găsit de asemenea refugiu în alte state vecine, și anume Ungaria, România, Slovacia sau Republica Moldova, fiecare dintre acestea înregistrând oficial zeci de mii de refugiați.

Dar, după Polonia, majoritatea refugiaților ucraineni au fost înregistrați în state europene care nu sunt vecine cu Ucraina. Astfel, circa 780.000 au fost înregistrați în Germania, aproape 367.000 în Republica Cehă, peste 118.000 în Spania și zeci de mii în numeroase alte state.

''Nivelul de solidaritate față de refugiați observat în aceste țări este extraordinar'', subliniază UNHCR, care salută mai ales protecția specială acordată rapid refugiaților ucraineni de către statele UE.

Tot potrivit UNHCR, de la începutul invaziei ruse peste 1,1 milioane de persoane s-au refugiat din Ucraina în Rusia și aproape 17.000 în Belarus, dar organizația nu dispune de date despre numărul revenirilor din aceste două țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău