Peste 385 de mii de călătorii au fost achitate cu cardul în transportul public timp de un an

  • 18 Martie 2022 12:28
Peste 385 de mii de călătorii au fost achitate cu cardul în transportul public timp de un an

Peste 385 mii de călătorii au fost achitate fără numerar, cu cardul, în transportul public din Chișinău, la un an de la lansarea de către maib, Mastercard și Primăria municipiului Chișinău a soluției de acceptare a plăților fără numerar în transportul public, transmite IPN.

În proiectul pilot sunt incluse troleibuzele de pe rutele nr. 22, 23, 24, 30 și autobuzele de pe rutele 2, 5 și 37. În total, sunt implicate 115 unități de transport, dotate cu 181 de POS terminale și 20 de validatoare staționare. În cazul plăților fără numerar în transportul urban, prețul călătoriei nu se modifică. Pentru călătoria în troleibuz achitarea constituie 2 lei, iar pentru călătoria în autobuz – 3 lei. Alte comisioane suplimentare nu se percep în cazul achitării contactless.

Mulți taxatori au manifestat un interes sporit pentru popularizarea achitărilor cu cardul, de aceea, s-a decis organizarea în lunile august și septembrie a campaniei „Cashier’s dreams”. Conform rezultatelor acesteia, șapte taxatori care au înregistrat cele mai multe achitări cu cardul au fost premiați cu câte 10 mii de lei, precizează un comunicat de presă maib.

Pe 12 februarie a fost dat startul celei de-a doua etape – instalarea validatoarelor staționare, care funcționează deja în troleibuzele de pe ruta 30 și în autobuzele care circulă pe ruta 37. Acum, pasagerii pot achita călătoria de sine stătător în aceste rute.

Pentru aceasta este suficient să apropie cardul sau dispozitivul care are integrată funcția de plată contactless de ecranul validatorului, iar semnalul sonor și culoarea verde vor confirma achitarea cu succes. Biletul este unul electronic, fiind transmis prin SMS (dacă acest serviciu a fost activat la bancă), prin notificare în aplicația mobilă a băncii care a emis cardul, fiind disponibil și în extrasul bancar. O verificare suplimentară a pasagerilor care nu dețin bilet de hârtie este realizată de controlori – aceștia pot solicita să apropie cardul bancar de un POS terminal special, pentru a confirma sau infirma achitarea călătoriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău