Peste 38 100 de contribuabili au redirecționat 2% din impozitul pe venit în 2024. Cine a primit cele mai mari sume
-
02 Ianuarie 09:59
Anul 2024 a fost cel de-al optulea an în care persoanele fizice plătitoare de impozite din Republica Moldova au avut dreptul de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă.
Astfel, 38.130 de contribuabili au efectuat desemnarea procentuală dintre care 35.175 desemnări au fost validate în sumă totală de 14.511.676 lei, scrie Bizlaw.md.
Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, motivele de nevalidare a 2.955 desemnări efectuate sunt următoarele:
- beneficiarul desemnării procentuale nu este inclus în Lista actualizată a beneficiarilor, publicată de către IP Agenția Servicii Publice – 86 desemnări;
- contribuabilul persoană fizică are datorii la impozitul pe venit la data-limită de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit, stabilită de legislația fiscală – 2.869 desemnări.
Cele mai multe organizații către care s-au direcționat 2% au sediul în mun. Chișinău, ceea ce reprezintă circa 57,3% (524 din 914 beneficiari) din numărul total al beneficiarilor desemnării procentuale din 2023, restul au ajuns către organizațiile înregistrate în celelalte raioane ale țării.
Cea mai mare sumă primită de o organizație în 2024 a fost de 943.131 lei, ceea ce reprezintă aproximativ 6,5% din suma totală validată. Beneficiarul acestei sume este Asociația Obștească a Veteranilor și Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova. Organizația a beneficiat de cea mai mare sumă de desemnare al optulea an consecutiv.
Mai multe date statistice pot fi vizualizate în Raportul privind desemnarea procentuală în anul 2024, care poate fi accesat aici.
Desemnarea procentuală este procesul prin care persoanele fizice pot direcționa 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, către una din organizațiile necomerciale din țară.
Mecanismul dat este valabil pentru contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare și achită integral și în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea. Se realizează prin depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termenul stabilit de legislație (30 aprilie).
Menționăm că, desemnarea procentuală poate fi făcută și de către persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției (avocat, avocat-stagiar, notar public, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar) prin completarea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termen.