Peste 370 de cazuri de gripă au fost înregistrate în ultima săptămână. Specialiștii atenționează despre cea mai eficientă metodă de protecție

  • 12 Februarie 2020 10:09
Peste 370 de cazuri de gripă au fost înregistrate în ultima săptămână. Specialiștii atenționează despre cea mai eficientă metodă de protecție

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat în ultima săptămână 372 cazuri de gripă, comunică MOLDPRES.

Conform datelor ANSP, în această perioadă, medicii au tratat 145817 cazuri de infecții respiratorii acute, iar în Laboratorul virusologic al instituției au fost investigate la prezența virusurilor gripale și non-gripale, prin metoda molecular biologică, 510 de probe. În urma investigațiilor, s-a depistat prezența gripei la 100 de persoane.

Specialiștii susțin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecțiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu circa 13% decât în perioada similară a anului trecut. Ei amintesc că cea mai eficientă metodă de protecție împotriva virusului gripal este vaccinarea.

În decembrie anul trecut, în țară au fost aduse 200 mii de doze de vaccinuri antigripale. Acestea au fost repartizate în toate instituțiile medicale din țară. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie până în mai. 

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă populației să nu recurgă la autotratament și să se adreseze medicului la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat și obezitate.

Potrivit datelor ANSP, în luna decembrie 2019 o minoră de 14 ani din Cahul, revenită cu părinții din Marea Britanie, a decedat în urma complicațiilor survenite după infectarea cu gripă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău