Peste 30.000 de persoane în pelerinaj la Iași, pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

  • 08 Octombrie 2023 13:45
Peste 30.000 de persoane în pelerinaj la Iași, pentru a se ruga la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 30.000 de persoane au trecut, în 24 de ore, pe la baldachinul din curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru a se închina și ruga la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei și a celor nevoiași, relatează Agerpres.

Potrivit reprezentanților Grupării Mobile Jandarmi Bacău, în culoarul special amenajat pentru credincioși se aflau, duminică dimineață, aproximativ 1.200 de persoane.

În perioada 7-15 octombrie, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei se desfășoară pelerinajul organizat de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care este prăznuită pe 14 octombrie.

Pelerinajul a început sâmbătă, la ora 6,00, odată cu scoaterea raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitană. După procesiune, racla a fost așezată într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană.

Conform programului oferit de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în cursul acestei zile, în Catedrala Mitropolitană va fi oficiată slujba liturgică și Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar între orele 16,00 și 18,00 Vecernia, Paraclisul Maicii Domnului și Paraclisul Sf. Ierarh Andrei Criteanul.

De la ora 19,00, timp de o oră jumătate, racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi purtată în procesiune pe străzile din centrul Iașiului.

„Procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioasa Parascheva, denumită generic pelerinajul Calea Sfinților, adună anual credincioși din Iași și din toată țara, ierarhi, monarhi, preoți din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cât și invitați din eparhiile din țară și străinătate. Procesiunea începe la ora 19,00 de la Catedrala Metropolitană și va urma traseul bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, strada I.C. Brătianu, strada Cuza Vodă, strada Armeană, Biserica Sfântul Sava, strada Costache Negri, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, apoi pietonal Catedrala Mitropolitană. Prima oprire va fi în dreptul Capelei Maternității Cuza Vodă, a doua oprire va fi în fața Bisericii Sfântul Sava, iar a treia în dreptul Mănăstirii Sfinții Trei ierarhi. Se va ajunge la Catedrala Mitropolitană în jurul orei 20,30, unde Sfintele moaște vor așezate din nou spre închinare”, a declarat preotul Lucian Apopei.

De la ora 20,30, în Sala Unirii a fostului Cinematograf Victoria, actorul Lari Georgescu va interpreta piesa de teatru „Iona”, de Marin Sorescu.

Până pe 15 octombrie se estimează că peste 300.000 de credincioși vor veni la Iași pentru a participa la slujbele religioase și alte activități desfășurate în spațiul public prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perioada de afluență maximă a pelerinilor fiind 13-14 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:6,69 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău