Peste 300 de parohii subordonate Moscovei au trecut deja la noua Biserică Ortodoxă Ucraineană

  • 12 Februarie 2019 13:48
Peste 300 de parohii subordonate Moscovei au trecut deja la noua Biserică Ortodoxă Ucraineană

Peste 300 de parohii ucrainene aparținând Patriarhiei Moscovei au aderat deja la noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei, înființată la începutul acestui an, în urma unei decizii a Patriarhiei Ecumenenice de Constantinopol, informează Rador.

Cele mai multe parohii care au aderat la noua biserică ucraineană sunt în vestul și centrul Ucrainei, în timp ce în nord abia acum se înregistrează o etapă mai activă a intrării parohiilor subordonate Moscovei în cadrul noii Biserici Ortodoxe a Ucrainei.

Parohiile din sudul și din regiunea Kiev, de asemenea, au început să adere la noua biserică, în timp ce în estul Ucrainei procesul este mult mai lent, deși există deja unele decizii luate în acest sens în regiunea Harkiv. Cele mai multe treceri ale parohiilor în subordinea Patriarhiei Kievului sunt înregistrate în regiunile Vinnița, Volin, Hmelnițk, Jitomir, Rivne și Lviv.

În regiunea Lviv, de exemplu, într-unul dintre raioane, toate parohiile subordonate Moscovei au trecut deja în subordinea Patriarhiei Kievului. Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și-a pus semnătura pe documentul care asigură independența Bisericii Ortodoxe a Ucrainei pe data de 5 ianuarie 2019, marcând, astfel, o despărțire istorică a Kievului de Patriarhia Moscovei.

Bartolomeu a semnat decretul de autocefalie în prezența președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, și a conducătorului noii biserici independente ucrainene, mitropolitul Epifanie (39 de ani).

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău