Peste 2500 de elevi din R. Moldova își vor dezvolta competențele digitale, cu sprijinul PNUD și al Guvernului României

  • 26 Mai 11:01
Peste 2500 de elevi din R. Moldova își vor dezvolta competențele digitale, cu sprijinul PNUD și al Guvernului României

Peste 2500 de elevi din patru școli din Moldova vor putea învăța profesiile viitorului în laboratoare digitale, dotate cu echipament performant. Acesta va fi procurat prin intermediul proiectului PNUD „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”, la care Guvernul României a alocat în 2021 peste 80.000 Euro, prin intermediul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României.

Instituțiile se alătură astfel rețelei „Tekwill în fiecare școală”, care include 35 de laboratoare digitale, unde elevii învață despre dezvoltarea web și a aplicațiilor mobile, designul grafic, programarea, inteligența artificială, antreprenoriat și altele.

„Fiind convinși că alfabetizarea digitală este cheia succesului transformării digitale, PNUD susține programul Tekwill în fiecare școală’. Datorită parteneriatului și generozității Guvernului României, am reușit să dotăm încă patru școli din Moldova cu laboratoare digitale, adică spații moderne cu calculatoare și laptopuri performante unde elevii pot învăța profesiile viitorului și pot crea proiecte inovatoare”, afirmă Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

„Într-o lume într-o continuă expansiune, nu trebuie să lăsăm timpul să ne depășească. Digitalizarea, accesul la tot ce presupune transformarea digitală și, mai ales, educația și dezvoltarea de competențe în domeniu sunt pași esențiali prin care nu doar că oferim șanse în plus tinerilor, ci facem pași concreți, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva vulnerabilităților din mediul on-line. Suntem onorați că putem contribui la toate aceste obiective în Republica Moldova”, a declarat Mihai Sandu, Director General Adjunct al RoAid.

Donația de echipament urmează să fie făcută în toamna anului 2022 către patru instituții de învățământ.

Laboratoarele digitale sunt spații renovate de minim 50 de metri pătrați, echipate cu dispozitive electronice și mobilier necesar pentru studii interactive. În spațiile special dedicate, elevii pot urma cursuri IT sau pot utiliza calculatoarele pentru a-și face temele sau dezvolta abilitățile practice, dacă nu au un dispozitiv electronic acasă.

Partenerii de dezvoltare care susțin rețeaua „Tekwill în fiecare școală” sunt Suedia, Uniunea Europeană, USAID, PNUD și Guvernul României.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău