Peste 25 la sută din lucrătorii medicali au primit prima doza de vaccin. Ninel Revenco: Cazuri de deces sunt zero, reacții adverse grave cauzate de vaccin nu au fost semnalate

  • 16 Martie 2021 13:17
Peste 25 la sută din lucrătorii medicali au primit prima doza de vaccin. Ninel Revenco: Cazuri de deces sunt zero, reacții adverse grave cauzate de vaccin nu au fost semnalate

Peste 25 la sută din lucrătorii medicali au primit, deja, prima doza de vaccin împotriva COVID-19, fiind înregistrate mai mult de 300 de reacții adverse. Autoritățile din sănătate planifică în cel mult două luni să încheie prima etapă de vaccinare. În funcție de posibilitățile de accesare a vaccinurilor, imunizarea populației generale împotriva Covid va dura până la un an în Rep. Moldova, estimează specialiștii.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, peste 15 mii de lucrători medicali au primit prima doză de vaccin, inclusiv, cei din regiunea autonomă Găgăuzia care, inițial, refuzaseră serul britanic. Doar 2,2% din persoanele imunizate au manifestat reacții adverse, majoritatea fiind din categoria celor ușoare.

Deși mai multe țări au suspendat temporar imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, după înregistrarea unor cazuri de coagulare a sângelui la persoanele vaccinate, autoritățile sanitare au comunicat că în Republica Moldova campania de imunizare va continua. Așteptăm concluziile Agenției Europene a Medicamentului care urmează să stabilească dacă există o legătură între vaccin și evenimentele tromboembolice, a subliniat coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco.

Vaccinul AstraZeneca este sigur, este eficient. Este administrat pe larg în Uniunea Europeană și alte țări. Cazuri de deces sunt zero. Cazuri grave sau evenimente adverse cauzate de către vaccin nu au fost semnalate. Așteptăm concluzia ședinței Agenției Europene a Medicamentului din data de 18 martie, 

Prima etapă a campaniei de imunizare urmează să se încheie în cel mult două luni, susțin reprezentanții ANSP. Potrivit lor, un lot de vaccin AstraZeneca urmează să ajungă în Republica Moldova spre sfârșitul lunii martie, iar altul – la mijlocul lunii aprilie. Acestea vor fi suficiente pentru a imuniza lucrătorii medicali cu ambele doze de vaccin, a precizat medicul epidemiolog din cadrul ANSP, Alexei Ceban.

Etapa I va dura în jur de o lună și jumătate, două luni. Etapa II va ține de la trei la șase luni și etapa III de la șase la douăsprezece luni. Totul depinde de disponibilitatea de vaccinuri la nivel național. Aceștia sunt niște termeni aproximativi și constă cât de mult noi vom avea acces la vaccin într-o perioadă cât mai scurtă. 

Reprezentanții ANSP au mai informat că patru lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19 la trei zile după administrarea vaccinului, precizând că persoanele respective nu prezentau simptome în ziua imunizării. Epidemiologii susțin că după administrarea primei doze de vaccin nu suntem protejați de a face această boală, organismul fiind doar în proces de a forma anticorpi. Mai mult, chiar și după vaccinarea cu ambele doze trebuie să ne protejăm împotriva COVID-19, mai spun specialiștii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău