Peste 240 de miliarde de euro din active rusești au fost înghețate în țările UE

  • 03 Aprilie 11:15
Peste 240 de miliarde de euro din active rusești au fost înghețate în țările UE

Peste 240 de miliarde de euro din activele private și de stat ale Rusiei au fost înghețate în țările europene, iar Uniunea Europeană lucrează deja la un mecanism care să permită utilizarea acestor fonduri pentru a compensa daunele cauzate Ucrainei de agresiunea rusă.

Potrivit RBC, o declarație în acest sens a fost făcută de către comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, în timpul unui discurs susținut ieri la Haga, la Conferința internațională "Restabilirea justiției pentru Ucraina".

Reynders a menționat că UE continuă să lucreze pentru a se asigura că activele rusești înghețate sunt folosite pentru a compensa Ucraina ca urmare a daunelor cauzate de Rusia.

Potrivit comisarului, discuțiile pe această temă continuă, în special în ceea ce privește atât activele private, cât și cele de stat ale Federației Ruse.

După cum a menționat comisarul european, 37 de miliarde de euro din activele private ale rușilor și aproximativ 200-208 miliarde de euro din activele de stat ale Rusiei au fost înghețate deja în țările europene.

Didier Reynders mizează pe o decizie rapidă cu privire la utilizarea veniturilor din activele rusești închețate. Este vorba despre 2-3 miliarde de euro pe an.

Amintim că, în 2023, UE a decis să creeze un registru internațional al daunelor cauzate de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Biroul principal al acestui instrument funcționează la Haga, iar biroul satelit - la Kiev.

Biroul satelit al Registrului a fost deschis în capitala Ucrainei pe 22 martie 2024.

Pe 2 aprilie, Registrul a devenit oficial operațional, iar aplicația guvernamentală Diya permite populației ucrainene să solicite online despăgubiri pentru bunurile imobiliare distruse ca urmare a agresiunii ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău