Peste 2300 de agenți economici din regiunea transnistreană au fost înregistrați și luați la evidență provizorie la ASP

  • 14 Februarie 16:30
Peste 2300 de agenți economici din regiunea transnistreană au fost înregistrați și luați la evidență provizorie la ASP

Un număr de 2371 de agenți economici din regiunea transnistreană erau înregistrați și luați la evidență provizorie la Agenția Servicii Publice (ASP), conform datelor de la sfârșitul anului 2023. Informațiile au fost prezentate astăzi de Biroul pentru reintegrare, care a precizat că cifra este cu peste 75 la sută mai mare decât în anul 2014, atunci când erau înregistrați 1354 de întreprinzători, transmite MOLDPRES.

Instituția a comunicat că, în prezent, în baza actelor permisive emise de autoritățile naționale competente și prin posturile vamale ale Republicii Moldova, antreprenorii din regiune efectuează activ operațiuni comerciale, preponderent cu Uniunea Europeană, dar și cu malul drept. 

Agenții economici din raioanele de est ale țării, înregistrați permanent sau temporar la ASP și care desfășoară activitate comercială externă, solicită și obțin certificate de origine a mărfii (forma „A”, „EUR.1”, „EUR.1 EU”, „EUR.1 TR”,  „CT-1”, „C”,), cu respectarea prevederilor acordurilor Organizației Mondiale a Comerțului, angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova și a legislației naționale.

Astfel, pe parcursul anului 2023, conform datelor furnizate de Camera de Comerț și Industrie și Serviciul Vamal, pentru categoriile de întreprinzători menționați au fost perfectate 6650 de certificate moldovenești de origine a mărfurilor, dintre care 51% „EUR.1 EU”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău