Peste 22.000 de candidaturi au fost depuse pentru a deveni astronaut european

  • 23 Iunie 2021 15:55
Peste 22.000 de candidaturi au fost depuse pentru a deveni astronaut european

Peste 23.000 de persoane - din care un sfert sunt femei - și-au depus candidaturile pentru a deveni unul dintre viitorii astronauți europeni, reprezentând un număr de aproape trei ori mai mare decât cel înregistrat cu ocazia selecției precedente din 2008, a anunțat miercuri Agenția Spațială Europeană (ESA), citată de AFP, scrie AGERPRES.

În total, 22.589 de persoane originare din cele 22 de țări membre și trei state asociate ESA și-au trimis candidaturile până la expirarea termenului final al acestei campanii de recrutare, deschisă între 31 martie și 18 iunie.

ESA a primit 8.413 candidaturi cu ocazia precedentei sale selecții din urmă cu 11 ani, din care a făcut parte și actualul astronaut francez Thomas Pesquet. Campania sa din 2021, care dorește o nouă generație de astronauți mai diversificată, a atras de aproape trei ori mai multe persoane și de patru ori mai multe femei (5.419).

"Este extraordinar și cu siguranță ceva istoric", a declarat, bucuros, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, care vede în acest succes un adevărat "simbol" al apetitului european pentru explorarea spațiului, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) și prin viitoarele misiuni pe Lună.

"Concurența se anunță încă și mai dură pentru aceste meserii de vis, foarte căutate", a subliniat el.

Între patru și șase candidați vor ajunge la linia de sosire spre sfârșitul anului 2022, la finalul unui îndelungat proces de selecție în șase etape. ESA va reține de asemenea, pentru prima dată, 20 de persoane care vor alcătui un "corp de rezervă", precum și un astronaut cu handicap fizic.

Franța ocupă primul loc în topul țărilor cu cele mai multe candidaturi, cu 7.137 de aspiranți, dintre care 1.662 de femei și 67 de persoane cu handicap. Urmează Germania (3.700 de candidați), Marea Britanie (1.979 de candidați), Italia (1.860 de candidați) și Spania (1.344 de candidați).

ESA va selecta de acum dosarele candidaților, care trebuie să aibă mai puțin de 50 de ani, să dețină o diplomă de masterat în științe sau de inginer și să aibă o experiență profesională de cel puțin trei ani.

Aproximativ 1.500 de candidaturi vor fi reținute pentru următoarea etapă de selecție, care va fi dedicată testelor psihologice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
0
Thu
2
Fri
0
Sat
-0
Sun
-2
Arhivă Radio Chișinău