Peste 2.000 de persoane care încercau să ajungă ilegal în UE au dispărut anul acesta în Marea Mediterană

  • 12 August 2023 10:40
Peste 2.000 de persoane care încercau să ajungă ilegal în UE au dispărut anul acesta în Marea Mediterană

Numărul persoanelor care utilizează cea mai periculoasă rută de migrație din lume – de-a lungul Mediteranei Centrale – pentru a ajunge în UE s-a dublat, ceea ce a făcut ca trecerile ilegale de la frontierele externe ale UE să ajungă la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani. Peste 2.000 de persoane care încercau să ajungă ilegal în UE au dispărut anul acesta în Marea Mediterană.

Pe măsură ce migrația revine în topul agendei politice a Europei, inclusiv în Marea Britanie, agenția europeană a pazei de frontieră și de coastă a transmis vineri că numărul sosirilor ilegale a crescut cu 13% între ianuarie și iulie, ajungând la 176.100, cel mai mare din 2016, scrie News.ro

Frontex a transmis că situația a fost determinată în întregime de o creștere cu 115% a numărului de persoane care folosesc ruta „Mediteraneană Centrală”, care este acum principala rută de migrație către UE și reprezintă mai mult de jumătate din toate cazurile depistate la frontierele UE.

Mulți, însă, nu reușesc. Potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Migrație a ONU, până acum, în 2023, peste 2.090 de persoane au dispărut în Marea Mediterană, majoritatea pe ruta centrală.

Ruta, din Libia sau Tunisia spre nord până în Grecia sau Italia, poate dura câteva zile, este adesea făcută cu bărci inadecvate, supraîncărcate periculos și a fost folosită cu succes de peste 89.000 de oameni în primele șapte luni ale anului 2023, conform Frontex.

Se crede că cel puțin 41 de persoane au murit săptămâna trecută, când o barcă s-a scufundat în largul insulei italiene Lampedusa. Patru supraviețuitori au spus că nava ruginită, ai cărei pasageri includeau trei copii, a pornit din portul tunisian Sfax cu șase zile în urmă.

În iunie, un trauler de pescuit vechi și supraaglomerat despre care se crede că transporta până la 750 de persoane s-a scufundat în apele internaționale din largul Pilos, pe coasta de vest a Greciei, la patru zile după ce a plecat din estul Libiei. Doar 104 persoane au fost salvate.

Cu toate acestea, a spus Frontex, „presiunea migratorie” pe ruta centrală a Mediteranei pare să continue să crească, deoarece contrabandiștii „oferă prețuri mai mici migranților care pleacă din Libia și Tunisia pe fondul concurenței acerbe dintre grupările infracționale”.

Sosirile pe toate celelalte rute principale de migrație în UE au scăzut față de un an în urmă, a spus agenția, cu scăderi variind de la 2% pe ruta mediteraneană de vest (din Maroc până în Spania) până la 29% pe ruta mediteraneană de est, de la Turcia la Grecia. 

Ruta terestră din Balcanii de Vest, care trece prin Macedonia de Nord și Serbia către Croația, Slovenia și Ungaria, a rămas a doua cea mai activă, dar cele 52.200 de traversări detectate au reprezentat o scădere abruptă de 26% față de aceeași perioadă de șapte luni a anului trecut.

Pentru iulie, agenția a declarat că aproape 42.700 de treceri neregulate ale frontierei au fost detectate la frontierele externe ale UE, o creștere cu 19% față de aceeași lună din 2022 și cel mai mare total din martie 2016, la sfârșitul crizei migrației europene din 2015.

Frontex a spus că numărul de „ieșiri” ale Canalelor către Regatul Unit din Franța a fost de aproape 5.500 în iulie, ducând totalul pentru primele șapte luni din 2023 la aproape 27.300 – o scădere cu 2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit cifrelor guvernului Regatului Unit, 15.826 de persoane au sosit prin Canal la 10 august a acestui an, cu 15% mai puține decât la aceeași perioadă a anului trecut.

În timp ce numărul persoanelor care încearcă să ajungă în Europa rămâne cu mult scăzut față de vârful din 2015-2016, numărul crește brusc, iar sentimentul anti-imigrație și presiunea politică sunt în creștere pe tot continentul, inclusiv în Marea Britanie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău