Peste 2000 de arme scoase din circuitul civil au fost distruse

  • 28 Octombrie 2019 12:13
Peste 2000 de arme scoase din circuitul civil au fost distruse

Peste 2000 de arme de foc scoase din circuitul civil, care au ajuns în posesia oamenilor legii în ultimii trei ani și jumătate, au fost astăzi distruse într-o acțiune a Inspectoratului General al Poliției, transmite IPN.

Veaceslav Balan, șeful adjunct al Direcției generale securitate publică, a declarat că evenimentul de distrugere a fost precedat de mai multe acțiuni care au dus la acumularea armelor deținute de civili. „Avem arme confiscate pe hotărâri judecătorești, avem arme ieșite din uz și predate benevol de posesori și avem arme deținute ilegal și ridicate în cadrul operațiunilor polițienești”, a spus Veaceslav Balan.

Șeful adjunct al Direcției generale securitate publică a IGP a spus că cele mai vechi arme care au fost distruse datează din 1952.

Gheorghe Balan, șeful interimar al IGP, a spus că acțiunea se derulează în conformitate cu angajamentul asumat la nivel regional și în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Printre arme se află pistoale-mitralieră, carabine, arme cu țeavă lisă și ghintuită, pistoale și revolvere, pistoale improvizate, diverse accesorii de arme inutilizabile, scoase atât din circuitul civil, cât și din dotarea poliției”, a spus Gheorghe Balan.

Potrivit șefului interimar al IGP, acțiunea de distrugere a armelor este al șaselea astfel de exercițiu din anul 2005 și a avut loc cu suportul financiar al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și al Biroului de Control pentru Europa de Sud-Est asupra armelor de calibru mic și armament ușor.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, a spus că acțiunea se încadrează într-un eveniment al ONU intitulat „Săptămâna privind dezarmarea”, în care este scoasă în evidență necesitatea dezarmării. „PNUD ajută autoritățile să distrugă surplusul de arme și muniții care au fost confiscate, pentru a realiza o pace durabilă pe termen lung. Evenimentul este parte a unui parteneriat de durată între Republica Moldova, PNUD și Uniunea Europeană”, a spus Dima Al-Khatib.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău