Peste 200 de militari din Italia, Spania și SUA au executat un asalt aeropurtat în Poligonul Smârdan

  • 27 August 2015 09:34
Peste 200 de militari din Italia, Spania și SUA au executat un asalt aeropurtat în Poligonul Smârdan

Peste 200 de militari din Italia, Spania și SUA au executat, miercuri, în Poligonul Smârdan din județul Galați un asalt aeropurtat în cadrul exercițiului multinațional "Swift Response 15", ministrul Apărării, Mircea Dușa, afirmând că vor fi continuate astfel de exerciții cu partenerii din NATO.Un număr de 42 de militari din Italia, 79 din Spania și 109 din…

Peste 200 de militari din Italia, Spania și SUA au executat, miercuri, în Poligonul Smârdan din județul Galați un asalt aeropurtat în cadrul exercițiului multinațional "Swift Response 15", ministrul Apărării, Mircea Dușa, afirmând că vor fi continuate astfel de exerciții cu partenerii din NATO.

Un număr de 42 de militari din Italia, 79 din Spania și 109 din Forțele Terestre ale SUA au executat în Poligonul Smârdan un asalt aeropurtat, parașutându-se din șase avioane 530, în cadrul Exercițiului "Swift Response 15", transmite MEDIAFAX.

La sol, conform pregătirii exercițiului tactic, parașutiștii au interacționat cu peste 60 de militari ai Batalionului 300 Infanterie din Galați. Aproape simultan cu asaltul aeropurtat din Poligonul Smârdan, militari ai trupelor NATO s-au parașutat și în poligoanele Hohenfels din Germania și Novo Selo din Bulgaria, unde se vor desfășura antrenamente ulterioare.

Potrivit declarațiilor comandantului grupării operative întrunite, care este și comandantul Corpului XVIII Aeropurtat al NATO, generalul-locotenent Stephen J. Townsend, conform raportului preliminar, în timpul exercițiului de la Smârdan nu s-au înregistrat incidente.
 Generalul american a precizat că, în poligonul din Bulgaria, un militar a fost rănit ușor, însă starea acestuia de sănătate este bună.

Pe de altă parte, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul maior Dumitru Scarlat, a spus că exercițiul militar desfășurat în Poligonul Smârdan a prezentat "foarte clar interoperabilitatea" dintre forțele terestre române și forțele terestre din SUA, Italia și Spania.
 "Pentru noi ca ostași activitatea aceasta este foarte importantă pentru că noi demonstrăm că suntem pregătiți, cunoaștem foarte bine procedurile NATO și le aplicăm în câmpul tactic. Acesta este locul unde se vede foarte clar interoperabilitatea, pe lângă faptul că noi participăm la foarte multe exerciții și în comandamente, dar anul acesta, mai mult ca oricând, și domnul ministru a prezentat lucrul acesta, am primit buget mai mare și am desfășurat mult mai multe exerciții și încă mai avem până la sfârșitul anului exerciții planificate", a afirmat Scarlat.

La exercițiul din Poligonul Smârdan a asistat și ministrul Apărării, Mircea Dușă, care a spus că vor fi continuate astfel de exerciții cu partenerii din NATO.

"Continuăm organizarea excercițiilor de instruire și de pregătire în comun cu partenerii noștri din NATO. Este foarte bine că putem să organizăm aceste exerciții; ele contribuie la pregătirea și instruirea militarilor noștri împreună cu militarii din țările NATO. Acest lucru este posibil pentru că avem un buget mai mare și, în acest an, chiar la ultima rectificare bugetară am primit bani în plus, fiind una pozitivă pentru bugetul Ministerului Apărării Naționale. O parte din acești bani este destinată organizării exercițiilor de pregătire și instruire a militarilor noștri”, a declarat Mircea Dușa.

Ministrul a mai spus că un exercițiu militar mare va fi organizat în luna septembrie și va viza apărarea Dobrogei, la acesta urmând să participe militari din toate categoriile de forțe - terestre, navale, aeriene.

"Noi avem mai multe poligoane certificate NATO, poligonul de la Cincu, de la Smârdan, de la Babadag și în toate aceste poligoane s-au organizat în acest an exreciții de instruire. În momentul de față, la Câmpia Turzii se află o escadrilă de avioane F15 a SUA care se pregătesc în comun cu militarii noștri de la forțele aeriene. În Poligonul Cincu se află militarii de la Garda Națională din Alabama, militari geniști care pregătesc acolo niște fortificații și realizarea unui drum în poligon pe care-l vom inaugura la începutul săptămânii viitoare", a mai afirmat ministrul Dușa.

Exercițiul "Swift Response 15", condus de Forțele Terestre ale SUA, este cel mai mare exercițiu NATO aeropurtat desfășurat în Europa de la încheierea Războiului Rece, potrivit MApN. Exercițiul se desfășoară în perioada 17 august-13 septembrie în patru țări europene - Bulgaria, Germania, Italia și România. La acest exercițiu participă peste 4.800 de militari din 11 țări: Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania și Statele Unite ale Americii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău