Peste 200 de deținuți dintr-o închisoare din Uganda au evadat înarmați cu mitraliere și muniție

  • 17 Septembrie 2020 13:07
Peste 200 de deținuți dintr-o închisoare din Uganda au evadat înarmați cu mitraliere și muniție

Deținuții dintr-o închisoare din Uganda au preluat miercuri controlul de la gardieni, iar 219 din ei au evadat luând cu ei cel puțin 15 arme și muniție, au anunțat autoritățile. Doi deținuți au fost uciși în cursul operațiunii de urmărire declanșate ulterior de forțele de securitate, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt Flavia Byekwaso, general de brigadă, a relatat că incidentul a avut loc seara, la un penitenciar din regiunea semiaridă Karamoja din nord-estul țării.

Înainte de a evada, deținuții au pătruns cu forța în depozitul de arme al închisorii și au furat 15 pistoale-mitralieră AK-47, 20 de încărcătoare și alte muniții.

„Este o evadare în masă (...) e vorba de infractori periculoși, printre care criminali, tâlhari și violatori”, a spus Byekwaso. Ea a anunțat că este în curs o operațiune de securitate de mare amploare pentru prinderea evadaților; până acum au fost arestați doar doi. Căutările sunt îngreunate de faptul că deținuții au avut un avans de câteva ore, pe întuneric. „Au avut toată noaptea la dispoziție ca să se împrăștie și să se ascundă, asta ne complică eforturile, dar îi vom prinde”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

A fost a treia evadare de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în Uganda, în martie. Tentativele sunt mai serioase din cauză că deținuții se tem de îmbolnăvire în închisorile aglomerate. În sistemul penitenciar din Uganda s-au raportat cel puțin trei cazuri de coronavirus.

Din aprilie până în august, numărul de deținuți în închisorile ugandeze a crescut cu 10%, până la circa 65.000, conform datelor serviciului peniteniciar. Situația este pusă pe seama arestărilor în urma încălcării normelor antiepidemice, cum ar fi interdicțiile de circulație. În regiunea montană Karamoja, de la frontiera cu Kenya, se găsesc resurse minerale - inclusiv aur și alte metale - exploatate atât de companii mari cât și de mineri ilegali.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău