Peste 20 de delegații străine au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău

  • 31 Mai 2023 20:22
Peste 20 de delegații străine au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău

Astăzi, 31 mai, peste 20 de delegații străine au aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău. Oficialii statelor europene, dar și partenerii de dezvoltare au ajuns în Republica Moldova pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) din 1 iunie, transmite Poliția de Frontieră.

Pe teritoriul Republicii Moldova se află președinți și premieri din Republica Albania Republica Armenia, Principatul Andorrei, Republica Azerbaidjan, Regatul Belgiei, Bosnia și Herțegovina, Elveția,Republica Georgia, Islanda, Republica Irlanda, Kosovo, Principatul Liechtenstein, Republica Macedonia de Nord, Republica Malta, Muntenegru, Marele Ducat de Luxemburg, Principatul Monaco. Delegația oficială a Republicii Portugheze va ateriza în cursul acestei nopți.

De asemenea, la Chișinău au ajuns Charles Michel, Președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate/Vicepreședintele Comisiei Europene.

Delegațiile oficiale au fost întâmpinate de autoritățile Republicii Moldova, iar deplasarea acestora către unitățile de cazare a fost realizată în condiții de securitate.

Republica Moldova este pregătită să asigure desfășurarea evenimentului de amploare la nivelul celor mai înalte standarde de securitate. Liderii care se vor întruni vor discuta eforturile comune pentru pace, apărarea democrației,  consolidarea interconectării energetice și securității globale. 

Organizarea Summitului CPE în țara noastră oferă oportunitatea de a demonstra că suntem un furnizor de securitate și un partener de încredere. Prin acest eveniment, țările europene recunosc eforturile Republicii Moldova de a menține stabilitatea și securitatea regională.

Reamintim, Comunitatea Politică Europeană a fost creată la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, ca o platformă de colaborare strânsă pentru pace, democrație, securitate, confort social, business securizat și reziliență în fața amenințărilor produse de războiul din Ucraina.

La evenimentul din 1 iunie curent, sunt așteptați aproximativ 50 de șefi de state și guverne din Europa, precum și oficiali ai Uniunii Europene. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău