Peste 1.800 de femei și copii cu cetățenie străină sunt blocați în tabere în estul Siriei

  • 16 Noiembrie 2018 17:54
Peste 1.800 de femei și copii cu cetățenie străină sunt blocați în tabere în estul Siriei

Peste 1.800 de femei și copii cu cetățenie străină sunt blocați în tabere situate în zone aflate sub controlul luptătorilor aliați ai SUA în estul Siriei, a indica vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de dpa.

OSDO precizează că 584 femei și 1.248 copii trăiesc în aceste tabere în zone controlate anterior de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Aceste persoane sunt de 44 naționalități diferite și aparțin familiilor jihadiștilor străini cu legături cu SI, arată OSDO.

Țările lor le-au blocat revenirea de teamă că foștii luptători ai SI ar putea constitui o amenințare pentru securitatea națională.

În ultimele luni, Forțele Democratice Siriene (SDF), o miliție kurdă aliată cu SUA, au cucerit mari părți din teritoriile aflate sub controlul SI în estul Siriei. 

Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel-Rahman, care citează surse kurde, printre străinii în custodia SDF în estul Siriei se află 13 bărbați și 21 femei cu cetățenie germană, precum și 48 copii ai căror părinți sunt cetățeni germani.

Abdel-Karim Omar, copreședintele Comitetului pentru relații externe al SDF, a declarat că numărul germanilor aflați în custodie este ridicat, dar nu a oferit o cifră exactă.

'Aceasta este o problemă internațională. Statele cărora le aparțin acești oameni ar trebui să coopereze cu noi pentru a-i repatria, mai ales că printre ei se află și copii', a declarat Omar pentru dpa.

Kurzii sirieni au jucat un rol major în lupta împotriva Statului Islamic în Siria.

Gruparea radicală continuă să controleze mici zone în estul și în sudul Siriei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău