Peste 17 mii de elevi din școlile din Chișinăului au plecat din Republica Moldova în ultimii 11 ani

  • 24 August 2019 11:54
Peste 17 mii de elevi din școlile din Chișinăului au plecat din Republica Moldova în ultimii 11 ani

În perioada 2008-2019, din sistemul educațional din municipiu Chișinău au plecat peste hotare, împreună cu familia, 17 318 copii.

Această cifră constituie echivalentul a cel puțin 20 de instituții de învățământ. Doar în opt luni ale anului curent, din municipiu au plecat peste hotarele țării 1 468 de elevi, comparativ cu 907 elevi – pe parcursul anului 2009.

Datele au fost prezentate la Forumul cadrelor didactice din municipiul Chișinău, desfășurat de către Direcția generală educație, tineret și sport, transmite IPN.

„Numărul de elevi care pleacă peste hotare a atins cote alarmante și impune implicarea tuturor factorilor decizionali în identificarea soluțiilor de diminuare a exodului populației”, a declarat șefa DGETS, Rodica Guțu.

„Lipsa actului normativ care ar reglementa procesul de exmatriculare, retragere a dosarelor elevilor și reînmatricularea acestora în cazul întoarcerii lor este o problemă. O altă problemă este lipsa instrumentariului de înmatriculare a elevilor revniți de peste hotare și a celor care au obținut cetățenia Republicii Moldova sau a celor care au statut de refugiat. În cazul ultimilor, aceștia nu cunosc nici limba de stat”, a notat Rodica Guțu.

Șefa DGETS a precizat că vor interveni cu propuneri de soluționare a problemei în urma unei analize ample a situației școlare a elevilor reveniți de peste hotare, care posibil va impune revizuirea regulamentului de funcționare a centrului de studiere a limbii române pentur alolingvi din subordine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău