Peste 1600 de copii refugiați din Ucraina învață în școlile din R. Moldova

  • 27 Ianuarie 2023 10:02
Peste 1600 de copii refugiați din Ucraina învață în școlile din R. Moldova

Au fost prezentate datele statistice privind numărul de copii refugiați din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, informația fiind colectată la data de 22.01.2023, în total 43 457 de minori, se arată în comunicatul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Optimizarea procesului de încadrare a copiilor din familiile refugiate din Ucraina în sistemul educațional al Republicii Moldova a fost pe ordinea de zi a ședinței Grupului de lucru în domeniul educației, creat ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina.

La ședință au participat reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC), partenerii de cooperare de la UNICEF Moldova și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR), alți parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai unor agenții specializate ale ONU, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ai Băncii Mondiale, dar și ai altor organizații din domeniul educației și protecției copiilor.

În cadrul ședinței, Doamna Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării, a menționat că activitatea grupului se desfășoară de mai mult de 10 luni.

„Este momentul să ne trasăm planuri de viitor și activități de perspectivă, dată fiind situația din Ucraina, având în vedere și faptul că recent, la data de 18 ianuarie 2023, Cabinetul de miniștri a votat un proiect de Hotărâre de Guvern privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina. Prin urmare, e nevoie să ne consolidăm eforturile, să mobilizăm toate resursele pentru a le oferi acces deplin tuturor copiilor la educație, respectând dreptul lor primordial”, a menționat Adriana Cazacu.

Datele statistice privind numărul de copii refugiați din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova:

Dintre aceștia, 1665 sunt încadrați în școli, în 229 instituții, dintre care, 441 de copii au statut de elevi, iar 724 de audienți. Ei beneficiază de aceleași condiții. 160 de copii învață în română, 1005 - în limba rusă. În instituțiile de educație timpurie sunt încadrați 702 copii, în 233 de grădinițe. Datele sunt publice, fiind publicate cu regularitate pe site-ul MEC.

Membrii Grupului de lucru au menționat că Planul de acțiuni pentru anul 2023 este în proces de definitivare și urmează ca la următoarea ședință să fie aprobat. Fiecare dintre părți urmează să prezinte propriile propuneri și acțiuni, astfel încât Planul să acopere toate necesitățile copiilor din familiile refugiate din Ucraina.

A fost reiterat angajamentul asumat de MEC, în calitate de coordonator al măsurilor întreprinse drept răspuns la criza refugiaților din Ucraina, de a oferi toată asistența necesară pentru asigurarea realizării priorităților stabilite, fiind mobilizate toate structurile implicate.

Grupul de lucru în domeniul educației, creat ca răspuns la criza refugiaților din Ucraina se va întruni în continuare, pentru a reuși gestionarea eficientă și transparentă a procesului de încadrare a copiilor refugiați în instituțiile de învățământ.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău