Peste 16 mii de persoane din R. Moldova suferă de HIV

  • 01 Decembrie 2023 10:17
Peste 16 mii de persoane din R. Moldova suferă de HIV

La începutul anului curent, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 16.000 de cazuri de îmbolnăvire cu HIV, dintre acestea doar 10 777 de persoane își cunosc statutul. Totodată, 5200 de persoane infectate cu HIV nu sunt luate în evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral. Datele au fost făcute publice astăzi de către Agenția Națională de Sănătate Publică în contextul marcării Zilei Mondiale de combatere a HIV/SIDA, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, până pe 20 decembrie, în țară vor fi organizate evenimente, care au drept scop informarea populației despre HIV/SIDA, promovarea testării, mobilizarea și implicarea comunităților în răspunsul la infecția cu HIV.

În acest an, Ziua Mondială de combatere a HIV SIDA se desfășoară cu sloganul „Vocea comunităților contează”. În acest context, autoritățile din sănătate îndeamnă populația să se testeze gratuit la HIV.

Datele din sănătate arată că în ultimii ani, persoanele depistate cu infecția HIV au vârsta medie de 40 de ani. Sporește înregistrarea cazurilor în localitățile rurale; calea de transmitere predomină cea heterosexuală.

Conform datelor OMS, HIV rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, luând viața a circa 40,4 milioane de oameni. În anul 2022, peste 630 mii de persoane au decedat din cauze legate de HIV și 1,3 mln de persoane s-au infectat cu HIV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău