Peste 15 mii de evrei hasidici au tranzitat teritoriul Republicii Moldova

  • 14 Septembrie 2023 16:24
Peste 15 mii de evrei hasidici au tranzitat teritoriul Republicii Moldova

Peste 15 mii de evrei hasidici au tranzitat teritoriul Republicii Moldova, în perioada 11-13 septembrie curent, în pelerinajul către orașul Uman din Ucraina, unde vor marca sărbătoarea Noului An Evreiesc, comunică MOLDPRES.

În această perioadă, la Aeroportul Internațional Chișinău au fost create fluxuri speciale de procesare a documentelor călătorilor pelerini. Acest fapt a permis evitarea suprapunerii fluxurilor de pasageri și respectiv a întârzierilor la curse.

Pe drumurile naționale spre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene Palanca, Tudora și Otaci, echipaje ale poliției de patrulare au fluidizat traficul pentru evitarea ambuteiajelor.

În următoarea perioadă, pentru gestionarea eficientă a fluxului sporit de călători, în proximitatea Aeroportului Internațional Chișinău va fi pregătit un platou de așteptare destinat evreilor hasidici reveniți din Ucraina, care urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, au fost instalate corturi pentru verificări. Pentru a evita suprapunerea cu cursele regulate, au fost stabilite trasee de direcție pentru pasagerii curselor charter la ghișeele de înregistrare, care vor fi prevăzute doar pentru aceste curse.

În fiecare an, mii de evrei hasidici merg în Uman, Ucraina, pentru a sărbători Rosh Hashanah (Anul Nou Evreiesc) și a onora mormântul rabinului Nachman. Anul acesta, Rosh Hashanah începe pe 15 septembrie și va dura până pe 17 septembrie.

Organizarea logistică a deplasării pelerinilor pe teritoriul Republicii Moldova este efectuată de statul Israel în cooperare cu organizații ale societății civile din Israel și voluntari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Sun
17
Mon
17
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău