Peste 14% din populația mondială a avut boala Lyme (studiu)

  • 14 Iunie 2022 12:13
Peste 14% din populația mondială a avut boala Lyme (studiu)

Peste 14% din populația mondială a avut boala Lyme, cea mai frecventă maladie transmisă de căpușe, potrivit unei meta-analize publicate marți și care a agregat studiile realizate asupra acestei afecțiuni, informează AFP, potrivit Agerpres.

Borelioza Lyme sau boala Lyme este o maladie infecțioasă cauzată de o bacterie din complexul Borrelia burgdorferi sensu lato, transmisă la oameni prin înțepăturile căpușelor infectate.

Potrivit analizei publicate în revista BMJ Global Health, Europa Centrală prezintă cea mai mare rată de infectare - 20%. Bărbații de peste 50 de ani care trăiesc în zone rurale sunt persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare.

Pentru a arăta cât este de răspândită boala Lyme în lume, cercetătorii au identificat 137 de studii eligibile - din 4.196 posibile - și au grupat datele furnizate de 89 dintre ele.

La 14,5% dintre cei 160.000 de participanți, anticorpii produși de organismul uman împotriva bacteriei Borrelia burgdorferi (Bb) au fost depistați în sânge.

"Aceasta este cea mai amplă și cea mai actualizată examinare sistematică realizată până acum privind seroprevalența mondială a Bb", au precizat autorii meta-analizei.

După Europa Centrală, regiunile cu cele mai mari rate de anticorpi sunt Asia de Est (15,9%), Europa Occidentală (13,5%) și Europa de Est (10,4%).

Regiunea Mării Caraibilor prezintă rata cea mai mică - doar 2%.

Cercetări anterioare au arătat că prevalența bolilor transmise de căpușe s-a dublat pe parcursul ultimilor 12 ani.

Această creștere se explică prin veri mai lungi și mai secetoase din cauza schimbărilor climatice, migrația animalelor și "contacte tot mai frecvente cu animale de companie", potrivit autorilor cercetării.

Agricultorii și alți muncitori care interacționează în mod regulat cu animale gazdă precum câini și oi sunt cei mai expuși în fața riscului de a fi înțepați de o căpușă infectată, conform studiului.

Datele ar putea fi distorsionate, întrucât autoritățile de sănătate din regiunile unde boala Lyme este endemică sunt mai predispuse să efectueze cu regularitate teste anticorpi în raport cu cele din regiunile unde maladia este mai puțin frecventă.

Boala Lyme este arareori mortală, însă persoanele înțepate de o căpușă infectată prezintă adeseori o erupție cutanată și simptome pseudo-gripale, mai ales dureri musculare și articulare, dureri de cap, amețeli și vărsături.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău